Miten julkiset tahot auttavat yrityksiä koronan tuomissa vaikeuksissa?

Yritysten rahoittajilla on vahva tahto auttaa yrityksiä tässä vaikeassa tilanteessa. Maksuvalmiusongelmat näkyvät nopeasti erityisesti palvelualoilla kuten matkailussa. Kokosin tähän pikaisesti yhteenvetoa mitä tällä hetkellä löytyy yritysten tueksi julkiselta puolelta. Myös useimmat pankit suhtautuvat myönteisesti maksujärjestelyihin.

ELY-keskuksen logo.

ELY-keskuksilla on mahdollisuus myöntää avustusta koronaviruksen aiheuttamien tilapäisten tuotanto- ja markkinahäiriöiden hallintaan. Avustus soveltuu yrityksille, jotka työllistävät 1-5 ulkopuolista työntekijää (työaika vähintään 30 tuntia/viikko) yritysmuodosta riippumatta. Tätä suuremmat pk-yritykset voivat hakea tukea Business Finlandilta. Yksinyrittäjille on tulossa helpotettu mahdollisuus päästä työttömyysturvan piiriin. Heille on valmisteltu myös kuntien kautta haettavaa tukea koronan aiheuttamien ongelmien helpottamiseen.

Korona-avustusta voidaan myöntää sitä kosevan asetusmuutoksen hyväksymisen jälkeen:

  1. Tilanneanalyysin tekemiseen. Avustus on 80 % hyväksytyistä kustannuksista, kuitenkin enintään 10 000 e. Hyväksytyt kustannukset voivat olla laskennallisia palkkakustannuksia ja riippuvat työntekijöiden määrästä.
  2. Kehittämistoimenpiteisiin, joilla haetaan ratkaisua koronan tuomiin ongelmiin. Avustus on 80 % hyväksytyistä kustannuksista, kuitenkin enintään 100 000 e. Hyväksytyt kustanukset voivat olla tosiasiallisia palkkakustannuksia (myös yrittäjän), ostettavia palveluja ja tuotekehityksen raaka-ainekustannuksia.

Myönnetystä avustuksesta maksetaan 70 % ennakkoon, mikäli asetusmuutos hyväksytään. Lisätietoa sekä tilanneanalyysistä että kehittämistoimenpiteistä löytyy tuen hakuilmoituksesta. Koronatukea haetaan sähköisen Aluehallinnon asiointipalvelun kautta, jossa Yritysrahoitus-kohdasta löytyy korona-avustushakemus 31.3.2020 lähtien.

ELY-keskusten muut jo olemassa olevat rahoituspalvelut, jotka soveltuvat liiketoiminnan häiriötilanteiden hallintaan:

  • Yritysten Kehittämispalvelut tarjoaa asiantuntija-apua pk-yrityksille taloudellisen tilanteen hallintaan erittäin tuetulla hinnalla. Yritysten omavastuuseen on tullut merkittävä alennus ja lisäksi muitakin ehtoja helpotetaan.
  • Yrityksen kehittämisavustuksella voidaan tukea pk-yrityksiä liiketoiminnan kehittämisessä tai uudistamisessa sekä tuotannon uudelleen suuntaamiseksi tarvittavissa kehittämistoimissa.
  • Yli kolmevuotiaille yrityksille tarkoitettua perustamistukea voi saada uuden liiketoiminnan käynnistämisen vaatimiin kehittämistoimenpiteisiin.

ELY-keskuksissa suhtaudumme myönteisesti jo rahoituspäätöksen saaneiden hankkeiden muutoksiin ja aikatauluihin. Esimerkiksi peruuntuneen matkan tai tilaisuuden kustannukset voivat olla hyväksyttäviä, jos niihin ei muualta saa korvausta. Myös maksatuksia pyritään nopeuttamaan ja maksatusta voi hakea useissa erissä. Kannattaa olla yhteydessä sähköpostilla ELY-keskuksen asiantuntijoihin.

Yksinyrittäjien ja freelancereiden pääsyä työttömyysturvan piiriin helpotetaan yritysmuodosta riippumatta. Päätoimisesti työllistyneen yksinyrittäjän työttömyysetuuden saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista. Yksinyrittäjillä on jo mahdollisuus ilmoittautua työnhakijaksi.

This image has an empty alt attribute; its file name is businessfinland_logo.png

Liiketoiminnan rahoitus häiriötilanteissa – Business Finlandin uusin rahoitus on tarkoitettu Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille, joiden toiminta on vaikeutunut koronaviruksen leviämisen myötä. Midcap-yrityksiä ovat liikevaihdoltaan alle 300 miljoonan euron yritykset. Yritysmuodon tulee olla Oy, Ky, Ay tai Osk. Rahoitusta voi saada tuotantoketjun häiriöiden korjaamiseen tarvittaviin toimenpiteisiin, matkailualan sekä luovien alojen palvelujen ja liiketoiminnan kehittämiseen. Hyväksyttäviä kustannuksia ovat palkkakustannukset ja ostettavat palvelut. Tämä rahoitus on de minimis –ehtoista avustusta yritykselle.

Rahoitusta on kahdenlaista:

  • Esiselvitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin

Avustus on enintään 80 % hankkeen hyväksytyistä kustannuksista ja enintään 10 000 euroa. Hankkeen hyväksytty kokonaiskustannusarvio voi olla enintään 12 500 euroa. Rahoitusta voi käyttää uusien toimenpiteiden selvittämiseen ja suunnitteluun.

  • Kehityssavustus liiketoiminnan häiriötilanteisiin

Avustus on enintään 80 % hankkeen hyväksytyistä kustannuksista ja enintään 100 000 euroa. Hankkeen hyväksytty kokonaiskustannusarvio voi olla enintään 125 000 euroa. Tämän rahoituksen avulla yritys voi toteuttaa toimia, joilla se pyrkii ehkäisemään ja korjaamaan koronavirusepidemian aiheuttamia markkina- ja tuotantoketjuhäiriöitä. Esiselvityshanke ei ole edellytys tälle rahoitukselle.

Myönnetystä avustuksesta voidaan maksaa ennakkona 70 %. Tutustu tarkemmin Business Finlandin sivuilla olevaan ohjeistukseen. Hakeminen tapahtuu oheisen linkin kautta: ASIOINTIPALVELU

Finnvera suhtautuu joustavasti koronaviruksen aiheuttamiin maksujärjestelyihin ja –ongelmiin. Jos yritykselläsi on pankkilainaa, jonka takaajana on Finnvera, Finnvera hyväksyy pankin antaman lyhennysvapaan. Jos taas yrityksellä on suoraa lainaa Finnverasta, voi siihen saada kuusi kuukautta lyhennysvapaata. Lyhennysvapaan aikana maksettavaksi tulevat vain korot ja kulut. Finnveralla on hallituksen 20.3.2020 tekemän päätöksen jälkeen käytössään 10 miljardia euroa yritysten lainojen takauksiin.

Finnveralla on käytössä alkutakaus ja pk-takaus, jotka soveltuvat myös koronaviruksen aiheuttamiin maksuvaikeusongelmiin. Alkutakauksessa (alle 3-vuotiaat yritykset) Finnvera myöntää 80 %:n takauksen enintään 100 000 euron pankkilainaan ja pk-takauksessa (yli 3-vuotiaat yritykset) 80 %:n takauksen 150 000 euron lainaan. Myös Finnvera-takaus on mahdollinen, mikäli alkutakaus tai pk-takaus ei jostain syystä sovellu koronaviruksen aiheuttamiin käyttöpääomantarpeisiin. Finnvera-takauksen määrä on 80 %:a ja se voidaan myöntää enintään 1 miljoonan euron velkakirjalainaan eikä lisävakuutta tarvita. Ensin kuitenkin yhteys omaan pankkiin.

Myös suomalaiset pankit tarjoavat helpotusta luottojen takaisinmaksuihin pk-yritysasiakkaille, joiden maksuvalmius on heikentynyt koronaviruksen leviämisen myötä. Lainoihin on mahdollista saada lyhennysvapaata ja maksuohjelmien muutoksista ei peritä erillistä maksua. Lisäksi käyttöpääomaan voi hakea rahoitusta ja korotuksia luotollisten tilien limiitteihin on mahdollista saada. Omaan pankkiin kannattaa olla pikaisesti yhteydessä ja selvittää pankin myöntämät helpotukset.

This image has an empty alt attribute; its file name is verottaja.png

Myös verohallinto tukee yrityksiä tässä haastavassa tilanteessa. Veroilmoituksen jättöaikaan voi saada pidennystä ja myöhästymismaksua sen jättämisestä ei perustellusta syystä peritä. Jos yrityksellä on maksuvaikeuksia, voi veroille hakea maksujärjestelyä. Helpotettua maksujärjestelyä voi hakea OmaVerossa  25.3.2020 alkaen. Helpotetussa maksujärjestelyssä ensimmäinen maksuerä on vasta kolmen kuukauden päästä maksujärjestelyn hyväksymisestä nykyisen yhden kuukauden sijaan. Myös ennakkoveroon voi hakea muutosta OmaVerossa, jos tulos näyttää muodostuvan arvioitua pienemmäksi.

Yritys-Suomi Talousapu tarjoaa maksutonta talousneuvontaa puhelimitse. Palvelu on tarkoitettu talous- ja maksuvaikeuksissa oleville pk-yrityksille ja yrittäjille. Tavoitteena on ehkäistä turhia konkursseja. Palvelussa asiantuntija antaa neuvontaa ja ohjaa tarvittaessa soittajan eteenpäin asianmukaisiin palveluihin.

This image has an empty alt attribute; its file name is yrittc3a4jc3a4t_kuva.png

Kattava tietopaketti löytyy Suomen yrittäjien sivuilta . Sieltä löytyy ohjeistusta ja tuoreimmat uutiset koronasta.

Lisäksi monet yritysneuvontaa antavat tahot järjestävät webinaareja ja muita verkkotilaisuuksia korona-aiheeseen liittyen. Neuvontaorganisaatiot ovat myös avanneet erillisiä koronalinjoja, joihin soittamalla saa tietoa miten tästä eteenpäin. Samoin koulutusorganisaatioiden asiantuntijoilta saa maksutonta neuvontaa. Kannattaa hyödyntää.

Pidetään huolta toisistamme. Me selviämme tästä.

Kirjoittajana on Etelä-Savon ELY-keskuksen yritysasiantuntija Outi Kaihola

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s