ELY-keskus voi myöntää kehittymishaluisille mikroille, pienille- ja keskisuurille yrityksille rahallista avustusta, kun yritys kasvaa ja kehittyy.
Erityisesti kasvun ja kehittymisen kannalta painotetaan yrityksen kansainvälistymisaikeita. Toivottavaa on myös se, että hankkeen myötä, yritykseen syntyy uusia työpaikkoja ja osaamista. Ympäristöä vähemmän kuormittavat hankkeet ovat myös yksi rahoituksen tärkeä painopiste. Luonnollisesti yrityksellä tulee olla myös edellytykset kannattavaan liiketoimintaan.
Tärkeää on myös se, että yrittäjällä on riittävästi omaa halua ja kykyä kehittää toimintaansa haluttuun suuntaan. Tämä vaatii myös innovatiivista osaamista yrityksen henkilöstöltä. Yksi perusvaatimus Itä-Suomen alueella on luonnollisesti se, että yrityksellä on kiinteä toimipiste Itä-Suomen alueella. Näin varmistetaan, että rahoituksen vaikuttavuus kohdistuu alueelle.
Hankkeen tulee myös olla merkittävä suhteessa yrityksen toiminnan volyymiin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että:
- Investointi vähintään 10 % vuosiliikevaihdosta, kuitenkin vähintään 10 000 €
- Muu kehittäminen vähintään 5 % vuosiliike-vaihdosta, kuitenkin vähintään 10 000 €
Merkittävyyttä arvioitaessa huomioidaan myös hankkeen ulkopuoliset kehittämistoimet yrityksessä.

Kuinka suuri avustussumma voi olla?
Rahallinen tukimäärä voi olla investoinnin kustannuksista max. 35 % ja kehittämistoimenpiteistä 50 %. Tukiprosentti arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Siihen vaikuttaa esimerkiksi yrityksen koko ja hankkeen vaativuus. Pienten yritysten hankkeita tuetaan suuremmalla prosentilla, kuin isompien yritysten.
Rahoitus Itä-Suomessa
Rahoitusta myöntää Itä-Suomessa keskitetysti Etelä-Savon ELY-keskus, toimipaikat löytyvät Mikkelin lisäksi, Kuopiosta ja Joensuusta.
Rahoituksen saamiselle on useita edellytyksiä, joihin voit tutustua tarkemmin Itä-Suomen yritysrahoitusstrategiasta.

Mihin rahoitusta voi saada?
Rahoitusta voi saada aineellisiin ja aineettomiin investointeihin. Karkeasti jaoteltuna aineellinen investointi voi esimerkiksi tarkoittaa yrityksen kasvun tueksi hankittavaa laitetta. Aineeton investointi tarkoittaa sitä, että yritys investoi tuotteiden tai palveluiden kilpailuetutekijöihin, kuten tutkimukseen, tuotekehitykseen, muotoiluun, osaamisen lisäämiseen, työn tehokkuuteen, toimintaprosesseihin tai johtamiseen.
Yritys voi esimerkiksi
- kehittää liiketoiminta- ja markkinointiosaamista
- tuotteita ja palveluja
- tuotantomenetelmiä tai -prosesseja
- selvittää kansainvälistymisvalmiuksia ja vientiedellytyksiä.
- uusia markkinoita ja liiketoimintamahdollisuuksia
- hakea kasvua kone-, laite- tai rakennusinvestoinneilla.
Rahoituksen hakeminen tapahtuu sähköisesti
Hakemuksia voi jättää jatkuvasti sähköisessä aluehallinnon asiointipalvelussa
Suosittelemme kuitenkin ottamaan ensin yhteyttä ELY-keskuksen asiantuntijaan, joka neuvoo hakemuksen teossa, juuri sinun kohdallasi oikealla tavalla. Näin varmistetaan mm. se, että hakemus tulee varmasti oikean rahoittajan luokse.

Mitä tulee hakemuksen liitteeksi?
- liiketoimintasuunnitelma
- hankesuunnitelma
- kahden edellisen tilikauden tilinpäätökset
- tarjoukset kehittämistoimenpiteiden asiantuntija-palveluista
- dokumentit hankkeen muusta rahoituksesta
Esitä hankesuunnitelmassa seuraavat asiat:
- hankkeen tavoitteet
- hankkeen sisältö, toimenpiteet
- kustannusarvio
- rahoitus
- aikataulu.
ELY-keskuksen asiantuntijat auttavat sinua mielellään hankkeen valmisteluvaiheessa. Ota yhteyttä asiantuntijoihin eri alueilla. Jos yritystäsi ei voida rahoittaa yrityksen kehittämisavustuksen kautta, ohjaamme sinua oikean rahoittajan tai asiantuntijan luokse. Asiantuntijat rakennerahastojen sivuilla.
Millaiset hankkeet ovat saaneet rahoitusta?
Esimerkkejä rahoituksista saaneista yrityksistä löydät meidän Puhetta rahasta, ELY-keskus Facebook-sivuilta ja Linkedin-sivuilta.
Rahoitettuja hankkeita pääset tutkimaan myös EURA-palvelusta.
Ja maaseutupuolen hankkeita ruokaviraston hankerekisteristä.
Lähde: Työ-ja elinkeinoministeriö. Aineeton arvo, talouden uusi menestystekijä, 2015.

Kirjoittajana viestintäsuunnittelija Suvi Rautava.
Lue myös:
Mitä liitteitä ELYn rahoitushakemukseen tarvitaan
Yrittäjä, näillä vinkeillä hyvä hankesuunnitelma
Yrityksen kehittämisavustuksen haku avautui Itä-Suomessa 14.3.2022
Yrityksen voivat jälleen hakea yrityksen kehittämisavustusta ELY-keskukselta. Avustuksiin on käytettävissä Itä-Suomessa (Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo) vuoden 2022 aikana arviolta 53 miljoonaa euroa.
Koronarahoitus kiihdytti siilinjärveläisen Suomen Osaamistalo Oy:n kasvuun – rahoituksen avulla kehitetty LeanMe-palvelu auttaa myös muita yrityksiä menestymään
Yrittäjä Harri Mähönen on ollut erittäin tyytyväinen ELY-keskuksen rahoitushakuprosessiin ja hankkeen vaikuttavuuteen liiketoiminnan kannalta. Suomen Osaamistalo Oy auttaa yrityksiä parantamaan toimitusvarmuutta ja töiden toimintaketjun sujuvuutta valmentamalla asiakkaitaan mm. Lean ajattelun avulla.
Rahoitusta osaavan työvoiman rekrytointiin ja henkilöstön osaamisen kehittämiseen
Yhteishankintakoulutus on suunnattu työnantajille, jotka tarvitsevat uutta osaavaa työvoimaa tai haluavat kehittää nykyisen henkilöstönsä ammatillista osaamista.