Rahanarvoinen palvelu, joka on jokaisen yrittäjän hyödynnettävissä

Kirjoittajana rahoitusasiantuntija Antti Räsänen. (päivitetty 19.2.2020)

Kiireiden lomassa yrityksen strateginen fokus saattaa hämärtyä tai jopa kadota. Strategisen tason suunnitelman laatimista ja päätösten tekemistä on helppo laiminlyödä ja lykätä aina vain tuonnemmaksi, koska se vaatii aikaa ja huolellista taustatyötä.

Mihin ulkopuolista osaamista tarvitaan?

Yritysten kehittämistarpeiden ja ongelma-alueiden kirjo on varsin laaja, joten harvalla yrityksellä voi olla riveissään kaiken kattavaa osaamista.

Tarpeet voivat liittyvä esimerkiksi strategisen suunnan valintaan, talouteen, tuottavuuteen, kasvun hakemiseen, asiakaspäähän, johtamiseen, henkilöstöön, sukupolvenvaihdokseen tai innovaatiotoimintaan. Yrittäjällä tai johdolla saattaa olla asiasta valmiina oma näkemys, mutta päätöksenteon tueksi halutaan ulkopuolisen asiantuntijan sparrausta ja kannanottoa. Tämä saattaa osoittautua hyödylliseksi; kaikkihan tunnemme ns. ”metsää puilta”-ilmiön, jossa omalle toiminnalleen tulee helposti sokeaksi.

Kun vielä muistetaan, että strategiset päätökset ovat luonteeltaan merkittäviä, pitkävaikutteisia, usein peruuttamattomia tai ainakin kalliita ja hitaita muuttaa, ei niiden valmistelussa ole mielekästä oikaista – etenkään päivittäiskiireiden, osaamisvajeen tai pienen kustannussäästön vuoksi.

Pienemmillä yrityksillä on usein hyvin rajoitetusti resursseja käytössään, ja nämä jo lähtökohtaisesti niukat resurssit on yleensä sidottu päivittäiseen toiminnan pyörittämiseen. Toisaalta vaikka aikaa joskus löytyisikin, on todennäköistä, että käytettävissä olevien resurssien avulla ei voida – ainakaan optimaalisesti – vastata kaikkiin yrityksen kehittämistä koskeviin tarpeisiin ja tilanteisiin.

Suuremmilla yrityksillä on yleensä käytössään kattavammin osaamista. Niissä on myös totuttu paikkaamaan vajeita hyödyntämällä rutiininomaisesti konsulttikentän osaamista mitä erilaisimmissa tilanteissa. Kooltaan ja toiminnaltaan pienemmille yrityksille tämä on huomattavasti hankalampaa sekä kustannussyistä, että tietoon ja rutiineihin liittyvien puutteiden vuoksi.

Tietokoneen näyttö, jossa koodirivejä.

Tiesitkö, että valtio avustaa rahallisesti ulkopuolisen avun hyödyntämistä?

ELY-keskuksen valikoimasta löytyvä ”Yrityksen Kehittämispalvelut” on edullinen ja joustava tapa vastata tähän pienten yritysten kehittämistä hidastavaan ongelmaan. Palvelun kautta pk-yritykset voivat hakea avoimella kilpailutuksella valikoituneiden konsulttien osaamista käyttöönsä palveluntuottajan sijainnista riippumatta. Yrityksen kehittämispalvelut on jaettu pääteemoittain analyysiin ja konsultointiin.

Katso aiheesta myös lyhyt video.

Analyysi on tarkoitettu pk-yrityksille, jotka haluavat suunnitelmallisesti kehittää toimintaansa. Sen tuloksena yritykselle syntyy kokonaiskäsitys liiketoiminnan nykytilasta, tulevaisuuden suunnasta, mahdollisista strategiavaihtoehdoista ja kehittämismahdollisuuksista. Lopputuloksena on konkreettinen kehittämissuunnitelma, jota yritys voi lähteä toteuttamaan.

Konsultointi on jaettu viiteen liiketoiminnan kehittämisen osa-alueeseen, joista räätälöidään yrityksen tarpeisiin parhaiten sopivat kehittämistoimenpiteet. Konsultointipalveluiden tuloksena on aihe-alueen analyysi ja raportti sekä jatkosuositukset yritykselle.

Lisätietoa: Yrityksen kehittämispalveluiden verkkosivut.

Yrityksen kehittämispalvelut pähkinänkuoressa:

  1. MITÄ? – Valtakunnallisesti kilpailutettu konsultointipalvelu yrityksen kehittämisen tueksi
  2. KENELLE? – Pk-yrityksille
  3. MISTÄ? – Tutustu ely-keskus.fi/yritystenkehittamispalvelut tai kysy lisää ELY-keskuksesta

Kirjoittajana rahoitusasiantuntija Antti Räsänen.

Lue myös Antin kirjoitus: Näillä vinkeillä laadit timanttisen liiketoimintasuunnitelman

2 vastausta artikkeliin “Rahanarvoinen palvelu, joka on jokaisen yrittäjän hyödynnettävissä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s