Rakennerahasto-ohjelmien vaihdokseen voi varautua

Rakennerahastokausi 2014-2020 alkaa olla lopuillaan. Ohjelman loppumista ennakoi hankkeiden toteutusaikojen rajoitukset, käytettävissä olevan rahoituksen väheneminen ja puheet uuden kauden käynnistymisestä. Komissiolta tulee myös uusia aloitteita liittyen ilmastotavoitteiden saavuttamiseen, jotka vaikuttavat alueelliseen kehittämistoimintaan.

Rakennerahastomaailmassa riittää siis seurattavaa.

Milloin on hankkeiden viimeinen toteutuspäivä?

Useimmat rahoittajat eivät ole vielä selvästi ilmoittaneet, mikä tulee olemaan nykyisen ohjelmakauden rahoituksen saaneiden hankkeiden viimeinen toteutuspäivämäärä. Se vaihtelee hanketyyppien ja rahoittajan resurssienkin mukaan.

Etelä-Savon ELY-keskuksen rahoituksissa olemme tällä hetkellä ohjanneet hankkeet päättymään viimeistään vuoden 2023 toukokuun loppuun. Se mahdollistaa vielä kohtuullisen pitkät hankkeet ja myös sen, että syntyneet kustannukset voi hakea maksuun ja raportoida tulokset rahoituksen käytöstä. Varsinkin Euroopan sosiaalirahaston (ESR) hankkeissa kustannukset syntyvät pääosin palkkakustannuksista, joten toteutusaika on kriittinen tekijä hankkeiden toteuttamisessa.

Millainen oli rahoitusvuosi 2019?

Itä-Suomen osalta rakennerahastohankkeiden osalta vuosi 2019 oli ennätysmäinen, ELY-keskus myönsi kehittämishankkeisiin (ESR) ja Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta 38 miljoonaa euroa. 

Hankkeita on ollut toteuttamassa koko ohjelmakauden aikana jo 261 eri hanketoteuttajaa ja osallistuvia henkilöitä on ollut yli 52 000. Pk-yritysten osallistuminen hankkeisiin on ollut myös Itä-Suomessa aktiivista, osallistuneita yrityksiä on jo 3600.

Hankkeissa syntyy myös paljon tuloksia, joiden raportointi ja esilletuominen on haastavaa. Tällaisten tulosten esille nostamisessa tarvitaan hyvää viestintää ja suunnitelmallista verkostojen yhteistyökykyä. Tuloksellisuuden viestinnästä kannattaa pitää huolta.

Lue myös ELY-keskuksen tiedote: Itä-Suomen rakennerahastojen tulokset vuodelta 2019.

Timo Ollila juontamassa Eurooppa-päivää 2019 Savonlinnassa.

Vuonna 2020 on vielä tarjolla rahoitusta kehittämishankkeille

Vuoden 2020 aikana järjestämme ESR-hankkeiden osalta vielä kolme hakukierrosta. Ensimmäinen päättyy jo 14.2, seuraava 15.5 ja kolmas 2.10.2020. Tavoitteena on, että näillä hakukierroksilla löytyy rahoitukselle käyttökohteet.

Vielä olisi Etelä-Savoon tarjolla 13, Pohjois-Karjalaan 16 ja Pohjois-Savoon 19 miljoonaa euroa rahoitusta. Myös luonnonvarojen kestävään käyttöön ja pienimuotoisiin liikennehankkeisiin on vielä rahoitusta tarjolla. Hakujen painotukset löytyvät rakennerahastot.fi sivuilta ajankohtaiset otsikon alta. Tärkeää on huomioida tässä vaiheessa jo tehty työ ja käynnissä olevat hankkeet.

Lue lisää: Rahoituksen painotukset Itä-Suomessa (rakennerahastot.fi)

Miltä näyttää uuden ohjelmakauden valmistelu?

Uuden rakennerahastokauden 2021-2027 valmistelu on jo pitkällä. Huhtikuussa 2020 ensimmäinen luonnos ohjelmasta lähtee komissioon ensiarvioinneille.

Ohjelman sisällölliset uudistukset eivät ole kovin suuria, selvää on, että ilmastomuutoksen torjunta nousee tärkeään asemaan hankkeiden arvioinnissa. ESRssä painottuu jatkuva oppiminen ja työelämän muutokseen vastaaminen.  Kaikki tähtää siihen, että ohjelma käynnistyy vuoden 2021 alusta, mutta aiempien ohjelmakausien kokemuksen pohjalta, rakennerahastokauden alku voi siirtyä myös jonkun verran, esimerkiksi syksyyn 2021.

Hehkulamppu.

Uusi ohjelmakausi tarjoaa monia mahdollisuuksia

Ohjelmakaudet toteutunevat siis päällekkäin parikin vuotta. Parhaimmillaan kovinkaan suuria katkoksia kehittämistoimintaan ei tule.

Käynnissä oleva ohjelmakausi mahdollistaa hyvinkin valmistautumisen myös uusien ideoiden kokeiluihin ja toteuttamaan kehittämistä jatkossa uusilla kustannusmalleilla ja raportointikäytännöillä. Uuden ohjelmakauden sisällön lisäksi kannattaa seurata myös ohjelmakauden kustannusmallien, indikaattorien ja raportointien uudistuksia. Toiveissa on taas keveämpää hallintoa ja panostuksia vaikuttavuuteen.

Uudet kustannusmallit luovat uusia mahdollisuuksia hankkeiden toteutukseen mutta vaativat suunnittelulta ja tavoitteenasettelulta selkeyttä.

Tuloksen ja rahoituksen suhde tulee tiivistymään ja se mahdollistaa hankkeen aikaisen hallinnollisen työn keventämisen. Jotta ohjelmakauden vaihdos on kaikille jouheva keskusteluyhteys kannattaa pitää rahoittajaan tiiviinä ja käydä keskusteluja oman hankkeen kestosta ja kytkennöistä tulevaan rakennerahastokauteen.

Timo Ollila.

Kirjoittajana rahoituspäällikkö Timo Ollila.

Lue myös:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s