Työn monet kasvot

”Toivomme Sinulta soveltuvia opintoja, yleistietämystä, käsitystä, kokemusta, joustavuutta, intohimoa, ajankäyttötaitoja, kykyä hahmottaa, nopeaa haltuunottoa, tiimityötaitoja, viestintätaitoja, sosiaalisia taitoja… ”  Tässä oli vain muutama lainaus eräästä sattumalta bongatusta it-alan työpaikkailmoituksesta. Toivottujen ominaisuuksien lisäksi odotettiin myös vahvaa alan osaamista. Minulle tuli mieleeni ajatus, että tuo työ pitää sisällään monet kasvot.  

Etenkin asiantuntijatehtäviä koskevissa ilmoituksissa haetaan varsinaisen työtehtävän lisäksi usein ”henkistä monitaitoisuutta”. Kansainvälisyys, erilaisissa verkostoissa toimiminen ja työn nopea muuttuminen haastavat tänä päivänä eri tavoin kuin vuosikymmeniä sitten. Tämän päivän nuoret ehkä vastaavatkin useimpiin yllä mainittuihin odotuksiin, sillä koulutus ja muuttunut yhteiskunta valmistavat heitä siihen.

Pöydän ääressä ihmisä, jotka käyttävät kannettavia tietokoneita tai tabletteja.

Tietotekniikan kasvot

Tietotekniikan yleistyminen ja kehitys on ollut huimaa, ja se on tuonut paljon helpotusta ja sujuvuutta arkeen. Monet rutiinitoiminnot hoituvat näppärästi, nopeasti ja tehokkaasti. Tietotekniikalla on ketterät ja monipuoliset kasvot.

Järjestelmien vaihtuvuus ja alati muuttuvat ohjeet ovat toisaalta tuoneet ahdistusta työpaikoille. Omaan perustyöhösi liittyvän tietojärjestelmän kanssa olet ehkä melko hyvä ystävä, mutta yleensä joudut käyttämään monia muitakin ohjelmia, mitkä eivät ole niin mukavia. Jostain syystä ohjelmat eivät keskenään ole ystäviä, sillä ne harvoin edes keskustelevat toistensa kanssa.    

Netti pursuaa tietoa ja ohjeita. Vaatii usein kuitenkin spesialistin taitoja löytää ja yhdistellä siitä massasta omaan ongelmaan sopivia ratkaisuja. On myös ohjelmia, joita joudut käyttämään ehkä vain muutaman kerran vuodessa. Ohjelma saattaa tuntua kerrassaan tympeä-kasvoiselta, jos joudut epätoivoisena etsimään oikeaa lomaketta, momenttia tai projektikoodia saadaksesi tehtävän hoidettua.

Nykyään olet suorastaan jälkeenjäänyt, jos et osaa ladata tai päivittää uusia ohjelmia ja lisenssejä.  Oletus on, että erotat USB- ja VGA-kaapelit ja tiedät, mikä piuha käy mihinkin läppärin reikään, ja mikä operaattori tai versio vaatii mitäkin toimia. Vaikka kaikki tuo sujuisikin sinulta, saattaa systeemi kuitenkin romahtaa kriittisellä hetkellä sinusta riippumattomista syistä.  Tietotekniikalla voi siis olla hyvin ilkeätkin kasvot.

Viestinnän ja sosiaalisten taitojen monet kasvot

Tänä päivänä useissa tehtävissä odotetaan, että osaat viestiä monissa eri kanavissa. Asiantuntijana joudut esittämään powerpointteja, pitämään skype-neuvotteluja ja hoitamaan erilaisia asiakaspalvelutilanteita. Sinulta odotetaan oikea-aikaista viestintää kirjallisesti, suullisesti ja mobiilisti:  tviittailet Twitterissä, postailet Facebookissa, julkistat LinkedInnissä ja Instagrammissa ja videoit Youtube-kanavilla.

Sosiaaliset taidot ovat tärkeitä ja ne tietysti korostuvat työtehtävistä riippuen. Ison metalliyrityksen hitsaaja ei välttämättä tarvitse hyviä asiakaspalvelutaitoja, mutta metallinkäsittelytaitojen lisäksi ehkä tiimi- ja joustavuustaitoja. Pankin rahoitusneuvottelijalle tai vakuutusvirkailijalle ei tänä päivänä riitä hyvä asiakaspalvelu- ja neuvontataito; hänen pitää taipua myös myyjäksi tyrkyttämään erilaisia kortteja, sijoituksia ja tilejä.

Kädessä äykännykkä, jonka näytöllä sosiaalisen median sovelluksia.

Työn muuttuvat kasvot

Vuosikymmenien aikana työ itsessään, tekeminen, välineet ja ympäristö ovat muuttuneet joka alalla, ei pelkästään tietoteknisesti. Kaikki joutuvat jossain työuransa vaiheessa vastakkain sen kanssa, että oma osaaminen ei vastaakaan päivän vaatimuksia. Jokainen työntekijä tietää, että omaa osaamista tulee ylläpitää ja kehittää.

Saattaa tulla harha, että itse pitää osata kaikki. Se voi ahdistaa ja tuoda riittämättömyyden ja haavoittuvuuden tunteita. Ei kehtaa kysyä kollegalta tai esimieheltä, vaikka hän saattaisi osata neuvoa esim. sen harvoin tarvittavan ohjelman käytössä ja momenteissa. Ei ole itseltä pois, jos joku toinen osaa paremmin. Suurempi harha on se, että itse sokeudut omille näkemyksillesi etkä näe, että toisen osaaminen saattaakin antaa sen viimeisen kruunauksen omalle työllesi.

Työntekijä antaa työlle kasvot

Työpaikkailmoituksissa voidaan toki hakea lähes yli-ihmisiä, mutta jokainen tietää, että sellaisia ei ole tarjolla eikä sellaisia ole missään työyhteisöissä. Hyvässä työpaikassa ei arvosteta vain onnistunutta työtä vaan myös epäonnistumisia. Ne usein ovatkin tärkeämpiä opettajia kuin jatkuvat onnistumiset. Silloin korostuvat inhimillisyys ja välittäminen, mitkä luovat työntekijälle ja työnteolle kantavuutta ja voimavaroja. Työn kasvot ovat inhimilliset.

Erilaisuuden sietäminen ja arvostaminen on joskus vaikeaa. Parhaimmillaan työpaikan erilaiset persoonat luovat hyvän kokonaisuuden, kun jokaiselle annetaan tilaa ja arvostusta. Se, miten näet itse oman työsi kasvot, heijastuu ulospäin asenteessasi, tavassasi tehdä työtä ja siinä, miten suhtaudut muihin ihmisiin. Jokainen työntekijä antaa oman työpaikkansa työlle kasvot.

Kirjoittaja on Etelä-Savon ELY-keskuksen palveluneuvoja Riitta Pasanen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s