Timaco Oy: ELY-keskuksen kehittämisavustus on ollut ehdoton edellytys kasvutarinallemme

Artikkeli on alun perin toteutettu kaupallisessa yhteystyössä Savon Media Oy:n kanssa.

Iisalmelainen Timaco Oy on kovassa kasvuvauhdissa. Toimitusjohtaja Jouko Tiasen mukaan ilman ELY-keskuksen ja muiden rahoittajien tukea ei isoja laiteinvestointeja olisi voitu tehdä.

Iisalmelainen alihankintakonepaja Timaco on hyödyntänyt ELY-keskuksen kehittämisavustusta jo useamman kerran, nyt kohteena on muun muassa turvallisuuskulttuurin ja riskienhallintaprosessin kehittäminen, tehtaan 3D-mallinnus sekä koneinvestointeja uuteen tuotantoteknologiaan. Tavoitteena on myös, että jonain päivänä yhteistyörobotti touhuaa koneistajan kanssa yhdessä, visioi Timacon toimitusjohtaja Jouko Tiainen.

Ilman saatuja tukia ei yritys olisi siinä tilassa, missä nyt on. Konepajan laiteinvestoinnit ovat sellaista suuruusluokkaa, ettei niihin yksin rahkeet riitä.

– ELY-keskuksen kehittämisavustus on ollut ehdoton edellytys tällekin kasvutarinalle. Koneistuksen työstökoneet ovat älyttömän kalliita, puhutaan helposti yli puolen miljoonan laitteista. Sellinen investointi jää pieneltä yritykseltä yksinään tekemättä. Nyt tehdyillä kehittämispanostuksilla ja investoinneilla pärjätään kovassa kilpailussa ja pystytään kasvamaan.

Rahoitusta tarjolla kasvukykyisille yrityksille

ELY-keskuksen myöntämä kehittämisavustus on rahoitustyökalu, jolla rahoitetaan kasvuhaluisen ja -kykyisen yrityksen kehittämisen hankkeita. Avustuksella madalletaan yrityksen riskiä jakamalla se useamman osapuolen kesken. Näin mahdollistetaan kasvu ja mahdollinen kansainvälistyminen ja luodaan uusia työpaikkoja.

– Kehittämisavustus on tavallaan riskirahoitusta. Yritys ottaa aina ison riskin, kun uskoo, että markkinoilta tulee kasvua. Tässä mallissa riski jaetaan meidän, pankin ja/tai Finnveran kesken, täsmentää Etelä-Savon ELY-keskuksen rakennerahastopalvelut-yksikön päällikkö Kalevi Pölönen.

Ennen avustuspäätöstä käydään yrityksen ja yrittäjän tilanne tarkasti läpi. Näin varmistetaan, että myös yhteiskunnan kädenojennus on kannattava ja yrityksellä on kasvun edellytykset olemassa.

– Kun myönnämme avustuksia, se on meillekin sijoitus. Ennen päätöstä analysoimme liiketoimintaa, sen mahdollisuutta kasvaa, yrittäjien kyvykkyyttä ja osaamista johtaa liiketoimintaa ja itse kehittämishanketta, minkälaisia riskejä se pitää sisällään. Pölösen mukaan kasvavia ja kansainvälistyviä pk-yrityksiä ei ole pilvin pimein. Itä-Suomen alueella tehdään vuosittain noin parisataa päätöstä. Kehittämisvarat tulevat Euroopan unionin aluekehitysrahaston ohjelmasta, mutta päätökset tehdään paikallisesti ELY-keskuksessa Kuopiossa, Joensuussa ja Mikkelissä.
– Jos kasvun edellytykset ovat olemassa, kannattaa hakemus laittaa vireille, Pölönen kannustaa.

Robotit lisäävät työn mielekkyyttä

Timaco Oy on kasvanut, luvut ovat yli nelinkertaistuneet reilussa kymmenessä vuodessa. Sen lisäksi tuotantoprosessit ovat tehostuneet ja henkilöstön viihtyvyys sekä työn mielekkyys lisääntyneet.

– Kaikki turha on karsittu pois, ikävät työt siirretään roboteille.

Avustuksen hakuprosessi on sujunut mallikkaasti, apua on ollut tarjolla ja asiat edenneet nopeasti.

– Meillä on ollut mukana pieni konsulttifirma, jolla on hyvä kokemus sekä avustuksen hakemisesta että maksatushakemuksista. Hakemus etenikin ELY-keskuksessa tosi nopeasti. Pieniä täydennyksiä on joskus lähetetty ja henkilökohtaisia neuvotteluja käyty, mutta tietynlainen luottamus puolin ja toisin on olemassa. Olen ollut todella tyytyväinen, Tiainen kiittelee.

Yrittäjä – hyödynnä kehittämisavustusta kasvun kiihdyttäjänä

Tietoa yrityksen kehittämisavustuksesta:
rakennerahastot.fi
– Facebook: Puhetta rahasta, ELY-keskus

Kysy lisää asiantuntijoiltamme:
– Yksikön päällikkö Kalevi Pölönen, kalevi.polonen(at)ely-keskus.fi, p. 044 246 4670
– Yritysasiantuntija Kaisa Hakala, kaisa.hakala(at)ely-keskus.fi, p. 040 509 3373

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Savon Media Oy:n kanssa. Voit katsoa alkuperäisen julkaisun Iisalmen Sanomien 7.11.2019 Elinvoimainen teollisuus -liitteestä.  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s