Työelämän laatu ei ole pelkkää jumppaa

Työelämän laadun kehittämisellä päästään yrityksissä entistä kannattavampaan liiketoimintaan ja parempaan tuottavuuteen. Työelämän laadun kehittäminen ei ole vain humppaa ja jumppaa vaan paljon muutakin, nimenomaan muuta.

Työelämän laadussa yhdistyvät yrityksen liiketoiminta ja sen menestys ja työntekijöiden hyvinvointi ja innostus. Hyvä työ, hyvät johtamiskäytännöt ja hyvä työn organisointi vaikuttavat yritysten liiketoimintamenestykseen.

Jatkossa yrityksen työelämän laatu on keskeinen kilpailutekijä niin tuote- ja palvelumarkkinoilla kuin myös uusien työntekijöiden houkuttelemisessa. Työelämän laatu on kuin kivijalka, osittain näkymätön, jolle yrityksen menestys perustuu. Ja jos yrityksen työelämän laatuasiat eivät ole kunnossa, on turhaa odottaa yritykselle pitkäjänteistä kehitystä tai menestystä.

Tulevaisuuden työelämän laatua on kuvattu muun muassa näin:

Myös seuraavanlainen määritelmä on esitetty työelämän laadusta. Se koostuu neljästä osa-alueesta:

Osaamisen kehittäminen: Ammattitaidon systemaattinen ylläpito ja kehittäminen, osaamisen kehittämisjärjestelmät, yhteistoiminta (eri asia kuin yt-neuvottelut)

Työn ja prosessien kehittäminen: Liiketoimintaprosesseja kehittäminen, liiketoimintastrategiaa kehitetään, muutosta jalkautetaan työyhteisöön

Johtaminen ja esimiestyö: Johtamisjärjestelmät ovat kunnossa, huomioidaan työntekijöiden yksilöllisyys, yhdenvertaisuus, panostetaan ikäjohtamiseen, henkilöstöllä on mahdollisuus vaikuttaa

Työhyvinvointi: Rekrytoinnit onnistuu, työyhteisön ilmapiiri on avointa, jaksetaan töissä, työ motivoi ja antaa haasteita, henkilöstöllä on mahdollisuus vaikuttaa

Nainen katsoo tabletti sylissään ELY-keskuksen verkkosivuja.
Eri rahoitusmahdollisuuksista löytyy tietoa myös ELY-keskuksen sivuilta.

ELY-keskukselta saat apua työelämän laadun kehittämiseen

Tiesitkö, että hakiessasi kehittämisavustusta investointeihin ja muihin kehittämistoimenpiteisiin yritykselläsi on mahdollista samanaikaisesti hyödyntää muita ELY-keskuksen palveluita esimerkiksi työelämän laadun kehittämisen? Toki sinulla ei tarvitse olla vireillä kehittämisavustusta saadaksesi ELY-keskuksen palvelut käyttöösi.

Yhtenä vaihtoehtona työelämän laadun kehittämiseen ovat ELY-keskuksen tarjoamat Yritysten kehittämispalvelut. Ne auttavat tunnistamaan kehittämiskohteita yrityksessäsi ja suunnittelemaan kehittämisen toteuttamista.

Moni yritys käyttää näitä palveluita ennen varsinaista kehittämisavustuksen hakemista haettavan kehittämishankkeen suunnitteluun. Saat käyttöösi valitsemasi asiantuntijan ELY-keskusten yhdessä kilpailuttamista maan parhaista asiantuntijoista yrityskohtaista analyysia ja konsultointia varten.

Muistathan, että valtiovalta tukee näitä palveluita voimakkaasti ja yrityksen maksettavaksi jää vain murto-osa, 20-30 prosenttia todellisista kustannuksista.

Yritysten kehittämispalveluiden yhteyshenkilönä Etelä-Savossa toimii Tiina Väärä, puh. 0295024104, tiina.vaara@ely-keskus.fi. Häneltä saat lisätietoa konsultointien toteuttamisesta ja käytettävissä olevista asiantuntijoista. Ennen hakemista kannattaa aina olla yhteydessä ELY-keskukseen.

Voit käyttää yrityksesi työelämän laadun kehittämisessä myös niin kutsuttua Täsmäkoulutusta. Täsmän avulla on mahdollista toteuttaa koko organisaatiota koskevia työelämän laatuun keskittyviä kehittämishankkeita, joissa johdon lisäksi yrityksen työntekijät ovat aktiivisesti mukana kehittämässä yrityksen käytäntöjä.

Täsmäkoulutuksesta alle 50 hengen yritys maksaa vain 30 prosenttia kustannuksista ja valtio loput. Isompi pk-yritys maksaa 40 prosenttia.

Etelä-Savossa voit ottaa yhteyttä Mari Roikoseen, mari.roikonen@ely-keskus.fi , puh. 050 381 692, niin asia alkaa selvitä.

Myös varsinaisen ELY-keskuksen kehittämisavustuksen sisään on mahdollista ”leipoa” työelämän laatuun liittyviä osioita. Näistä mahdollisuuksista sinun kannattaa keskustella yritysasiantuntijoidemme kanssa. Sinua neuvoo Kristiina Laatikainen, kristiina.laatikainen@ely-keskus.fi, puh. 050 350 8702, Outi Kaihola, outi.kaihola@ely-keskus.fi p. 040 837 2225 ja Jarkko Rautio, puh 0400 426 366, jarkko.rautio@ely-keskus.fi

Ei muuta kuin toimeen! Hommahan on ainoastaan aloittamista vaille valmis! 🙂

Asiantuntijoiden yhteystiedot koko Itä-Suomen alueella, Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa löytyvät rakennerahastojen sivuilta.

Kirjoittajana ELY-keskuksen Johtava asiantuntija Pekka Sillanpää.

Yksi vastaus artikkeliiin “Työelämän laatu ei ole pelkkää jumppaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s