Juhlan kunniaksi – ohittamaton tarjous yrityksille

Kuopion palloseura voittaa Suomen mestaruuden 43 vuoden jälkeen, Joensuun Maila voittaa pesäpallon Suomen mestaruuden toisen kerran peräkkäin ja Mikkelin palloilijat nousee ykköseen. Näistä saavutuksista noussut huuma on noussut monelle virkamiehelle ”päähän” ja sen seurauksena yritysten rahoitukseen liitetään jalkapallosta ja pesäpallosta saatuja oppeja. Voittajia ovat kaikki pelikentälle astuvat yrittäjät.

Valmentajien oppien mukaan, hyvä valmistautuminen on kaiken A ja O, oikoteitä onneen ei ole, paitsi Veikkauksen peleissä, kova työ onnenkin voittaa, mutta viisas pääsee vähemmällä, kysyvä ei tieltä eksy ja yrittänyttä ei laiteta, olemme siis lähteneet aktivoimaan yritysten kehittämis- ja investointirahoitusta. Näin alkukaudesta pelaaja ovat vielä keskenkuntoisia ja kuntopiikin ajoitus on suunniteltu loppupeleihin ja finaaliin.

Valmistautuminen tapahtuu molempien joukkueiden kenttäpuoliskoilla, yrittäjät miettivät tulevaisuutta ja hiovat pelikirjaa, etsitään parasta tiimiä ja voittavaa strategiaa. Samoin yritysrahoittajat miettivät missä on markkinapuutteita, mitkä kehityskohteet tuovat selkeää kilpailuetua ja miten satsaukseen saadaan paras tuotto. Jos joukkueen managerilla on paljon rahaa, niin voidaan ostaa parhaat pelaajat, se ei kuitenkaan takaa voittavaa lopputulosta.

Pelisuunnitelma

Pelisuunnitelma tai strategia tulee miettiä etukäteen. Siinä tulee asettaa lyhyen ja pitkän tähtäimen tavoitteet, etsiä ja tunnistaa MWBt (must win battle) ja varautua vaihtoehtoisilla pelisuunnitelmilla (riskit haltuun). Pelisuunnitelma tulee olla iskostettuna pelaajien selkärankaan, jolloin siitä voidaan luovuuden nimissä poiketa. Tästä hallitusta riskinotosta ja vapaudesta syntyy sitten parhaat lopputulokset.

Jokaisen pelin tulee perustua käytössä olevien vahvuuksien varaan. Kaikkien tulee sitoutua tavoitteeseen ja ymmärtää oma rooli joukkueen sisällä. Jos roolit jää epäselväksi, niin usein pelisuunnitelma hajoaa ja voitto on kiinni vai onnesta ja yksilöiden onnistumisista. Tämä heikentää pelitulosten ennustettavuutta ja tukijoiden sitoutumista joukkueen työhön. Roolit tulee rakentaa osaamisen varaan, jolloin roolissa kasvaminen kannustaa myös oman toiminnan kehittämiseen.

Vastuuta voi jakaa. Kun peli yskii ja etenijät palaa yksi kerrallaan niin valmentaja tulee tarttua ongelmiin ja keksiä niihin ulospääsy. Kaikki pelisuunnitelmat yskivät joskus ja silloin tulee yhdessä etsiä vaihtoehtoisia toimintatapoja haasteiden voittamiseen. Ennen kuin vaihdetaan valmentajaa on viisasta käyttää ulkopuolista osaamista, joka voi laajentaa joukkuejohdon näkemystä ja tuoda malleja ongelmien ratkaisuun. Tästä on hyvä esimerkki KuPSin puolustuksen ongelmien korjaaminen kutsumalla Keith Armstrong mukaan joukkueen valmennukseen.

Pöydän ääressä ihmiset pitävät palaveria ja suunnittelevat yrityksen tulevaa. Pöydällä vihkojen lisäksi, tietokone sekä juomia.
Jos haluat rakentaa yritystoiminnastasi voittavan bisneksen niin ole yhteydessä. Me voimme tukea hyökkäystänne ja jakaa taloudellista riskiä.

Kenelle me tätä peliä kehitetään.

Pitää muistaa, että tämä on bisnestä, missä kaikki kehittäminen tehdään asiakkaalle. Asiakas voi olla katsomossa viihtyvä kannattaja tai sponsori, jonka mainos vilkkuu paidan selkämyksessä. Usein sanotaan pelin olevan tärkeää pelaajille – mielestäni se on enemmän. Ihmisen kokema merkityksellisyys kun syntyy omasta panoksesta ja voittamisesta. Tästä syystä joukkueet rakennetaan niin, että siellä on intoa ja kokemusta, johtajuutta ja vastuunkantoa.

Pelit ja kaudet ovat erilaisia, pelisuunnitelmia tulee täydentää ja kehittämistä ei voi lopettaa. Kaikesta tulee oppia ja pyrkiä parantamaan. Menestys seuraa sitä, jolla on uskollisimmat asiakkaat ja palvelu, jota kaikki haluavat käyttää – voittajan puolella on aina helppo olla.

Näin kauden jälkeen on aloitettava uuden kauden suunnittelu. Menestys on tuonut nälkää ja uusia mahdollisuuksia – halutaan voittaa enemmän ja katsoa kuinka pitkälle tällä joukkueella päästään. Rohkeus ja kunnianhimo kasvaa onnistumisten myötä. Hallituksen tulee asettaa tavoite vuodelle 2020 ja viestiä se valmentajille ja pelaajille.

Uuden pelikirjan kirjoittaminen

Miten poistetaan menestymisen esteet? Esteet ovat usein itse rakennettuja, joihin voi vaikuttaa muokkaamalla omaa näkökulmaa tai asennetta. Tutustu joka vuosi uudestaan pelikenttään löydä tapasi rakastua peliin. Pelaa peliä vastustajia kunnioittaen ja heiltä oppien. Paras palaute tulee asiakkailta – arvosta sitä.

Hyökkäyksen tuki –

Hyökkäys on paras puolustus ja eniten maaleja tekevä joukkue voittaa. Eli tulos ratkaisee.  Nyt kun hyökkäykseen lähdetään tulee huolehtia, että eteneminen on suunnitelmallista ja nopeaa, keskikentän tuki on riittävän lähellä tukemassa hyökkäyksen kärkeä ja pallonhallinta on itsellä. Pallopelissä hyökkäykseen lähdetään pelikirjan mukaan  mutta yrityksen eteneminen tehdään hankkeistamalla suunnitelmat. Hankkeisiin määritellään tavoite, kerätään ihmiset ja määritellään resurssit.

Pallonhallinta ja hyökkääminen on kuluttaa voimia erityisesti hyökkäyksen moottoreilta, siksi on tärkeää miettiä milloin on sopiva hetki reagoida ja kääntää pelin momentum itselle. Ja kun hetki koittaa on kaiken oltava valmiina. Tilaisuuden koittaessa yrityksessäkin pitää olla valmius reagoida. Talous, pelikirja, strategia ja pelaajat tulee olla riittävällä tasolla, että mestaruutta voidaan tavoitella.

Ohittamaton tarjous

Talous kuntoon Yrittäjä. Jos haluat rakentaa yritystoiminnastasi voittavan bisneksen niin ole yhteydessä. Me voimme tukea hyökkäystänne ja jakaa taloudellista riskiä.

Yritysasiantuntijoiden yhteystiedot löydät rakennerahastojen sivuilta.

Kirjoittajana yritysasiantuntija Juha Heikkinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s