Kympit yritysten tueksi – Etelä-Savo etunenässä

Nyt 2020-luvun käynnistymisen kynnyksellä on erinomainen aika ottaa hyvät keinot uusiokäyttöön ja nostaa Kymppi-toiminta Etelä-Savon yritysten ja miksei myös julkisorganisaatioiden käyttövoimaksi. Mistään uudesta hierarkiasta tai organisaatiotasosta ei ole kyse. Kyse on siitä, että luodaan yrityksiin uusia työrooleja ja tehtäväkuvia vastaamaan aitoja toiminnan kehittämistarpeita. Kymppi on työntekijätason avainhenkilö, jonka oma esimies valtuuttaa hoitamaan tiettyjä, yhdessä sovittuja asioita. Nimikkeenä voi yhtä lailla olla tiiminvetäjä, vuorovastaava tai jotain muuta.

Tausta rakennustyömailla ja teollisuudessa

Kymppi-toiminta on oikeastaan melko vanha juttu. Jo vuosikymmeniä on rakennuksilla ja teollisuuden yrityksissä ollut työntekijöitä, joille esimiehet ovat antaneet hoidettavaksi erilaisia lisätehtäviä. Nämä ”luottomiehet” ovat hoitaneet työn suunnitteluun, organisointiin sekä viestintään liittyviä tehtäviä ja tätä kautta auttaneet asioiden hoitumista työpaikalla.

Harvemmin tästä toiminnasta yrityksissä on kuitenkaan tullut virallista, kaikkien työntekijöiden tiedostamaa ja hyväksymää sekä läpinäkyvää toimintaa. Työntekijät ovat jopa epäilleet esimiesten suosivan tiettyjä henkilöitä muiden kustannuksella. Ja tästä syystä hyvä asia on monella työpaikalla vesittynyt, aiheuttanut turhaa polemiikkiakin ja on lopulta painunut kokonaan unholaan.

Kympit esimiesten apuna

Etelä-Savon yrityksissä on käynnistetty jonkin verran Kymppi-toimintaa uudestaan. Useimmiten nämä Kympit täyttävät yrityksissä kahdenlaisia tarpeita:

  • Ensisijaisesti he toimivat lähiesimiestyön tukena hoitaen erilaisia juoksevia asioita, antaen esimiehille enemmän aikaa keskittyä isompiin asiakokonaisuuksiin. Esimiesten aika menee tänä päivänä helposti enemmän tulipalojen sammuttamiseen kuin työtoiminnan pitkäjänteiseen kehittämiseen. Monet esimiehet sanovatkin suoraan, että he tarvitsevat työntekijöiltä enemmän apua arjen asioiden pyörittämiseen. Kymppi-toiminnasta tätä apua on saatavissa, ja Kymppien kautta yritys saa uusia vastuunkantajia pitämään työprosessit sujuvina. Jotkut Kympit toimivat myös omien esimiestensä tuuraajina.
  • Kymppi-toiminnan avulla saadaan myös työntekijätason tarpeet, toiveet ja kehittämisideat paremmin yrityksen tietoon ja käyttöön. Vanha slogan ”henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara” voi Kymppien avulla tulla oikeasti todeksi.

Kymppi-toiminnan kautta on myös mahdollista sitouttaa yritykseen sellaisia työntekijöitä, joiden ei todellakaan haluta lähtevän muualle, ainakaan kilpailijan leipiin. Kymppi-rooli tarjoaa tekijälleen uudentyyppisen ammatillisen kehittymishaasteen sekä tilaisuuden vaikuttaa asioihin, joihin muilla työntekijöillä ei niinkään ole mahdollisuuksia.

Hyviä tuloksia Kymppi-toiminnasta

Etelä-Savossa on parin vuoden ajan koulutettu Kymppejä vastaamaan edellä mainittuihin kehittämistarpeisiin. Etelä-Savon kauppakamarin ja VMK valmennuksen yhteistyössä ideoimaan ja toteuttamaan ohjelmaan on osallistunut tähän mennessä noin 40 Kymppi-koulutettavaa 15 yrityksestä eri toimialoilta.

Tähänastiset tulokset ovat erittäin rohkaisevia. Osallistujayritykset kokevat oikeasti saaneensa uuden työkalun toimintansa kehittämiseen ja kilpailukykynsä vahvistamiseen. Vanhoilla hyvillä opeilla nykypäivään uudistettuna voi siis olla merkittävä rooli Etelä-Savon elinkeinoelämän tulevaisuuden tekijänä. Kymppejä oikeasti tarvitaan.

Veli-Matti Kokkonen

Kirjoittaja on kehittämisasiantuntija Veli-Matti Kokkonen, VMK valmennus
Kuvat Kymppikoulutuspäiviltä: Tiina Ylönen, Etelä-Savon kauppakamari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s