Kansainväliset osaajat liiketoiminnan kasvuresurssina

Yrityksen kasvuun ja kansainvälistymiseen tarvitaan rahallisten resurssien lisäksi henkilöresursseja. Yritykselle sopivan henkilön löytäminen voi olla haasteellista. Osaajaa kannattaa hakea oman alueen oppilaitosten kansainvälisistä opiskelijoista. Yrittäjälle on myös tarjolla tukea kansainvälisen osaajan löytämiseen ja kansainvälistymiseen tähtäävän kehittämishankkeen toteuttamiseen.

Haasteena osaajan löytäminen

Tulevaisuudessa osaavan työvoiman löytämisen haasteet kasvavat entisestään, kun sukupolvet pienenevät ja eri aloilla osaajille on edelleen kysyntää:

 • Teknologiayritykset tarvitsevat yli 53 000 uutta osaajaa lisää vuoteen 2021 mennessä.
 • ICT-osaajia tarvitaan teknologiateollisuuden yrityksiin tulevan neljän vuoden aikana noin 11 400 lisää.
  ( Teknologia teollisuuden osaaminen ja koulutuslinjaus 2018).

Katse kansainvälisiin opiskelijoihin

Mistä resursseja voisi saada lisää? Yksi kanava on Suomeen opiskelemaan tulevat kansainväliset opiskelijat. Joensuussa on vuosittain
1 000 – 2 000 kansainvälistä opiskelijaa Itä-Suomen yliopistossa, Karelia-ammattikorkeakoulussa ja Riveriassa.

Kuvassa paljon opiskelijoita istumassa tuoleilla. He ovat katsomassa luentoa, joka esitetään PowerPoint muodossa.

Moni tulee kotimaidensa arvostetuista oppilaitoksista hakemaan opintoihinsa lisäarvoa Joensuusta. Joensuussa väitellään tohtoriksi, suoritetaan yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkintoja sekä valmistutaan ammattiin ja käydään vaihto-opiskelijana. Periaatteessa koko tämä resurssi on myös Pohjois-Karjalaisten yritysten käytettävissä.

Samanlaista potentiaalia on myös muilla Itä-Suomen paikkakunnilla, joissa on yliopisto tai muita opiskelupaikkoja, joihin kansainväliset opiskelijat hakevat.

Tarjolla apua kansainvälisen osaajan löytämiseen

Pohjois-Karjalassa on useita toimijoita, jotka auttavat yrityksiä löytämään tarvitsemansa osaajan. Tässä esimerkkejä:

 • Business Joensuun Talent Hub -hanke (talenthubjoensuu.fi)
  Auttaa yrityksiä löytämään kansainvälisiä osaajia ja toteuttamaan lyhytkestoisia harjoittelujaksoja yrityksissä.
 • Aducaten toteuttama KOVAT-hanke (uef.fi)
  Kun osaaja löytyy, voidaan KOVAT-hankkeessa kehittää harjoittelijan työelämätaitoja. Tämän avulla yritys pystyy hyödyntämään osaajan resursseja paremmin ja toisaalta osaaja sitoutuu yritykseen paremmin.
 • SIMHE Karelia (simhe.karelia.fi) Karelia ammattikorkeakoululla
  SIMHE-Karelia ohjauspalvelut tuottavat ohjauksen ja osaamisen tunnistamisen palveluja maahanmuuttajille. Niissä on tavoitteena koulutuspolkujen, työllistymisen ja kotoutumisen tukeminen.
 • EURES-verkosto (ec.europa.eu/eures/public.fi/homepage) TE-toimistossa
  Yritys voi etsiä osaajia TE-toimiston kautta hyödyntäen EURES-verkostoa.

Kansainvälisen osaajan sitouttaminen Suomeen

Toiveena on, että mahdollisimman moni kansainvälinen opiskelija jäisi myös opiskelujen jälkeen Pohjois-Karjalaan ja Suomeen. Opiskelijoilla on kuitenkin koko maailma auki tulevaisuutta suunnitellessaan.

Pohjois-Karjalaan sitoutumista varten järjestimme lokakuun alussa (4.10.2019) yhteistyössä eri toimijoiden kanssa tapahtuman kansainvälisille opiskelijoille. Tilaisuudessa kansainvälisille opiskelijoille tarjottiin monipuolisesti tietoa Pohjois-Karjalasta, alueen elinkeinorakenteesta ja muista elämiseen sekä viihtymiseen liittyvistä asioista. Laajan verkoston toteuttamaan tilaisuuteen saapui noin 100 opiskelijaa eri puolilta maailmaa. Yritykset kertoivat toiminnastaan sekä kansainvälistymiseen liittyvistä kehittämis- tai osaajatarpeistaan.

Kuvassa aktiivisia korkeakouluopiskelijoita jonottamassa, esittelijän luokse.
Yhteistyö- ja aktiviteettimahdollisuudet kiinnostivat kansainvälisiä opiskelijoita Tervetuloa Joensuuhun tapahtumassa 4.10.2019.

Tilaisuudessa tuli esille, että yllättävän moni opiskelija oli kiinnostunut pidempiaikaisesta työmahdollisuudesta Pohjois-Karjalassa. Esille nousi myös ”kohtaantohaaste” eli osuvatko yrityksien osaamistarpeet yksiin kansainvälisten opiskelijoiden osaamisten kanssa. Tätä haastetta yrityksissä voisi kuitenkin yrittää pehmentää hyödyntämällä käynnissä olevien hankkeiden palveluja ja aloittamalla kv-opiskelijoiden kanssa toiminta kevyemmin toimenpitein. Pohjois-Karjalassa toimivan Kovat-hankkeen kautta tarjotaan mm. palvelua, jossa kv-osaajilla on mahdollisuus tutustua suomalaisiin työpaikkoihin, työntekijöihin ja työnantajiin järjestämällä kv-osaajille kohtaamisia halukkaiden yrityksien luokse kahville ja juttelemaan ilman muita sitoutumisvelvollisuuksia.

Rahoitustyökalut kansainvälistymisen kehittämishankkeisiin

Jos kansainvälinen osaaja yritykselle löytyy, ja yrityksellä on suunnitelma kansainvälistymiseen, on kehittämisen avustamiseen rahoitustyökaluja:

 • ELY-keskuksen myöntämällä kehittämisavustuksella voidaan tukea pk-yrityksien kansainvälistymisen kehittämishankkeita. Kustannuksena voi olla myös yrityksen henkilöstön palkkakuluja keskeisiin kehittämistoimenpiteisiin.
 • BusinessFinlandin Explorer Talent -rahoituspalvelu (businessfinland.fi). Sen avulla voidaan tukea asiantuntijan palkkausta edistämään yrityksen kansainvälistymistä.

Työkaluja ja neuvontaa on olemassa kansainvälisten osaajien hyödyntämiseksi. Osaajiakin on maakunnissa ja heillä tahtoa tehdä työtä Suomessa. Yrityksissä kannattaakin avoimin mielin lähteä miettimään tällaisten resurssien hyödyntämistä omien kasvutavoitteiden toteuttamisessa.

Kuvassa Tapio Kinnusen kasvokuva.

Tapio Kinnunen

Kirjoittaja on Pohjois-Karjalan ELY-keskuksessa työskentelevä Team Finland kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Tapio Kinnunen

Kuvat: Janita Yiltalo, BusinessJoensuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s