Nuoret töihin Etelä-Savoon

Yrittäjä, oletko miettinyt, miten saat nuoria työntekijöitä töihin yritykseesi? Hyviä keinoja kaivataan, jotta saamme yrityksiin osaavaa, uutta työvoimaa. Myös Etelä-Savo maakuntana kaipaa nuoria töihin ja elämäänsä rakentamaan.

Kuuntele nuorta työntekijääsi

Nuorten työssä viihtymiseen ja pysymiseen tarvitaan monenlaisia keinoja, ei ole yhtä oikeaa ja kaikkiin yrityksiin sopivaa tapaa. Jokaisen yrittäjän on mietittävä oma keinovalikoimansa. Oleellista on se, että kohtaa nuoren sellaisena kuin hän on, on hän sitten rohkea, arka, sosiaalinen tai syrjään vetäytyvä.

Tässä muutama arkipäivän vinkki ajattelun pohjaksi.

 1. Hyvät kokemukset työssäoppimispaikasta ja ensimmäisestä työpaikasta

  Ensimmäisellä oikealla työpaikalla ja esimiestyöllä siellä on merkittävä vaikutus nuorten suhtautumisessa työhön. Meillä monilla on mielikuva jostain onnistumisen kokemuksesta ensimmäisessä työpaikassa. Itse muistan, kun 1970-luvulla kesätyttönä lapsia hoitaessa joku ulkopuolinen kommentoi, että minussa olisi ainesta alalle.

  Koko työporukka vaikuttaa toistensa viihtymiseen työpaikalla. Otetaan nuori mukaan osaksi työyhteisöä. Ei pelkästään esitellä häntä työkavereille ja anneta työvälineet, vaan kerrotaan myös niistä arkisista talon tavoista, kuten kahvi- ja ruokatunneista, mahdollisista työpaikan yhteisistä tapahtumista ja otetaan nuori mukaan työyhteisöön. Voimme siis jokainen työntekijänä vaikuttaa.

 2. Varma työpaikka ja mahdollisuus kehittyä työssä

  Palkka ja lähes varma työpaikka ovat tärkeitä elämässä. Tänä päivänä moni nuori kuitenkin tietää, että mitään pysyvää ei ole, ja että todennäköisesti työura tulee muodostumaan useasta työpaikasta ja tehtävien ja jopa ammattialan vaihtamisesta. Nuoret ovat näissä asioissa fiksuja ja heitä kannattaa kannustaa eteenpäin. Nuoret myös vaihtavat herkästi työpaikkaa edetäkseen, joten jos haluat pitää hänet, kehittämissyötti kannattaa heittää ajoissa!

  Mahdollisuudet kehittyä ovat oiva keino sitouttaa työhön. Nuorilla ei useinkaan ole selkeää käsitystä siitä, mitä mahdollisuuksia hänen valitsemansa ala tarjoaa. Nuorille tulee jatkuvasti tarjota ohjausta nähdä näitä mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja, joihin suunnata elämän eri vaiheissa.

  Esimiestyön haasteena on huolehtia osaamisen täydentämisestä ja tarjota sopivia tehtäviä kokemuksen ja osaamisen karttumiseksi. On tärkeää, että nuorella on tunne kehittymisestä ja onnistumisesta. Näin nuorelle kehittyy vahva ja terve ammatti-identiteetti ja ammattitaito.

 3. Ikäjohtaminen

  Ikäjohtaminen mielletään usein iäkkäiden työntekijöiden huomioimiseksi, mutta nuoret on tunnistettava myös omana ryhmänään. Ikäjohtaminen on eri ikäisten työntekijöiden vahvuuksien tunnistamista ja sitouttamista sopivin keinoin työtehtäviin. Tämä lisää työntekijän tietoisuutta omista vahvuuksistaan. Syntyy myönteinen kierre, jonka ansiosta työntekijä on motivoitunut työhönsä, voi hyvin työssään ja tekee hyvää tulosta.

 4. Johtaminen ja esimiestyö

  Nuorten käyttämä kieli ja ajattelutapa ovat erilaiset, ja parhaimmillaan he haastavat totutut hierarkiat ja toimintatavat. Johtajuus ja kunnioitus on ansaittava teoin; julistukset ja pelkkä asema ei nuoria vakuuta.

  Nuoret toivovat, että heitä arvostetaan osaamisen, ei iän mukaan. Kokemus syntyy ajastaan tekemällä.

  Kokemus työhteisöstä alkaa rakentua heti työsuhteen alussa. Sen vuoksi työtehtävien ja tavoitteiden on oltava selkeitä. Perusteellinen perehdytys ja kokeneen kollegan mentorointi ovat myös oivia keinoja sitouttaa työyhteisöön.

 5. Palaute työstä

  Palautteen ja sen avulla kehittymisen on oltava jatkuvaa. Kaiken työn tekemisen perusta on kirkas suunta siitä, mihin työllä pyritään ja saatu palaute matkalla tavoitteeseen suuntaa tekemisen oikeisiin asioihin. Kiitos on annettava asioista, joita sekä nuori että työnantaja pitävät työssä tärkeinä ja joissa nuori on onnistunut.

 6. Työelämän joustot

  Erilaisista mahdollisuuksista tehdä työtä joustavasti kannattaa keskustella heti alkuvaiheessa. Nuorille nämä erilaiset vaihtoehdot ovat tärkeitä.

Työtä, työtä, työtä

Tässä meillä on haasteita kerrakseen: saada nuoret rakentamaan elämänsä ja tekemään työtä Etelä-Savossa. Ei riitä, että parannamme rakenteita, vaan on kurkattava myös peiliin. Meistä jokainen on yhtenä mikrosiruna kertomassa ja etenkin käyttäytymässä siten, että eteläsavolaiset työpaikat kiinnostavat nuoria.

Kaikki me olemme yksilöitä, joten työssä olevalta nuorelta kannattaa kysyä hänen työssä viihtymisestään ja kehittämisehdotuksistaan. Tarvitsemme mukaan nämä työelämää uudistavat nuoret.

Millaiset keinot sinun yrityksessäsi ovat toimineet nuorten rekrytoinnissa? Miten sinä työntekijänä otat työpaikallasi huomioon nuoren, työuraansa aloittavan työkaverisi?

Kati Säisä

Kirjoittaja on Etelä-Savon ELY-keskuksen yrityskehitysasiantuntija Kati Säisä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s