Yritysten kehittämispalvelut kannustavat yrityksiä uudistumaan ja kasvamaan

ELY-keskuksen pk-yrityksille tarjoamat kehittämispalvelut (Kehpat) auttavat yrityksiä kehittymään ja uudistumaan. Useat kehittämispalveluja käyttäneet yritykset aloittavat myös toimintansa laajemman kehittämisen ELY-keskuksen myöntämän yrityksen kehittämisavustuksen tai Business Finlandin palveluiden avulla. Yritykselle palvelun hakeminen on helppoa ja nopeaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö tilasi Owal Group Oy:ltä kehittämispalvelujen toimivuuden, tehokkuuden ja vaikuttavuuden arvioinnin. Palvelua arvioitiin sekä palvelua käyttäneiden yritysten että palvelua tuottaneiden konsulttien näkökulmasta. Arvioinnissa selvitettiin myös, täyttyvätkö hyvän hallinnon kriteerit. Ja kuten kunnon selvityksessä, niin tässäkin, otettiin kantaa palveluun liittyviin kehittämistarpeisiin.

Yritysten kehittämispalvelut on ELY-keskusten järjestämä yrityspalvelu, jolla tuetaan pk-yritysten ulkoisten asiantuntijapalvelujen käyttöä. Kehpat – Analyysi, Konsultointi ja Koulutus – on suunnattu toimiville ja kehittämishaluisille pk- yrityksille, ja niiden avulla kannustetaan ja tuetaan pk-yritysten kasvua, uudistumista, kansainvälistymistä ja työllisyyttä.

Noin 2 % pk-yrityksistä käyttää Kehpa-palvelua

Vaikka Kehpat taipuvat monenlaiseen strategiseen kehittämistyöhön, vain noin 2 % pk-yrityksistä on käyttänyt näitä palveluja. Valtaosa palveluja käyttäneistä on pitkään toimineita, alle 50 hengen yrityksiä. Palvelua ovat käyttäneet monen eri toimialan pk-yritykset, yleisimmin kaupan, rakentamisen sekä ohjelmisto- ja arkkitehtipalveluyritykset. Kehittämispalveluilla tavoitetaan yrityksiä, jotka eivät muuten käyttäisi julkisia yrityspalveluja tai muita asiantuntijapalveluja.

Arvioinnin keskeinen huomio oli, että kehittämispalvelut ovat yritykselle todella hyvä ensi- tai matalan kynnyksen palvelu, ja palvelu auttaa yritystä lähtemään kehittämisen polulle ja uudistumaan. Kehittämispalvelujen avulla useat yritykset myös käynnistävät laajemman kehittämisen, johon hakevat ELY-keskukselta yritysten kehittämisavustusta tai hakevat Business Finlandin palveluja.

Pienille yrityksille Kehpa on myös mahdollisuus toimintakulttuurin muutokseen ja kehittämisajatusten selventämiseen ulkopuolisen tuen avulla.

Palveluista yritykset ovat saaneet hyötyä etenkin uusien liiketoimintamahdollisuuksien luomisessa, kasvussa, kansainvälistymisessä ja myynti- ja markkinointiosaamisessa. Lisäksi yritykset ovat hankkineet osaamista taloushallintoon ja tuottavuuteen liittyvissä haasteissa.

Yritykset pitivät Kehpojen hakua ja palveluprosessia selkeänä, nopeana ja helppona. Nopeimmillaan palvelu on myönnetty päivässä.

Hyvän hallinnon kriteerit

Julkisessa keskustelussa nousee usein esiin erilaisten yrityspalveluiden merkitys. Lainsäädännön ja hyvän hallinnon kriteerien täyttymisestä arviointi totesi, että Kehpat tukevat yritysten toimintaedellytysten kehittämistä. Yrityksen palvelun ostoon saama tuki on euromääräisesti pieni eikä sen tuottavuusvaikutuksia voi eristää muiden tekijöiden vaikutuksista.

Tuki edistää yritysten kehittämistoimintaa ja on huomattava, että mukana on aina yrityksen omat resurssit ja kyky soveltaa asiat omaan liiketoimintaan.

Kehittämistarpeitakin nousi esiin

Asiakkaat ovat yleisesti varsin tyytyväisiä Kehpoihin ja pitivät palvelua hyvänä tukena liiketoiminnan kehittämisessä. Tässä arvioinnissa sekä tehdyissä palvelutyytyväisyystutkimuksissa palvelun saamat arvosanat ovat olleet Analyysissä ja Konsultoinnissa 4,3 ja Koulutuksessa 4,1 (arvosana-asteikko 1–5).

Yritykset ja palveluntuottajat olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä palvelun laatuun. Jotkut pienet yritykset kommentoivat konsulttien toimintaa. Yleisenä toiveena oli saada enemmän palvelun tuottajia, jolloin olisi mahdollista saada palvelua myös yrityksen erityistarpeisiin.

Yritykset kaipasivat enemmän tukea mm. markkinointiin, digitaaliseen markkinointiin, henkilöstöasioihin ja juridiseen osaamiseen. On kuitenkin muistettava, että Kehpat ovat strategisen kehittämisen väline, jolla ei voida tehdä operatiivista toimintaa.

Palveluntuottajat eli konsultit kokivat palvelun pääasiassa hyvin toimivaksi. He kokivat suurimmiksi haasteiksi palvelujen markkinoinnin ja tunnettavuuden. Pitkä puitesopimus koettiin palvelua jäykistäväksi ja suljetuksi järjestelmäksi. Toiveena on, että ELY-keskukset ja työ- ja elinkeinoministeriö kehittävät järjestelmää palveluntuottajien kannalta joustavammaksi. Joustavampi sopimus toimisi paremmin muuttuvassa maailmassa, ja palvelisi sekä asiakasyrityksiä että palveluntuottajia.

Kuuntelemme herkällä korvalla

Tulokset vahvistivat omaa käsitystäni siitä, että kehittämispalvelut ovat joustava ja mainio väline monenlaisten yritysten erilaisiin kehittämistarpeisiin. Haasteenamme on lisätä tietoisuutta tästä hyvästä palvelusta. Minä ja muut ELY-keskuksen kehpalaiset seisomme ylpeinä näiden palvelujen takana. Kuuntelemme yritysten kehittämistoiveita herkällä korvalla, ja haluamme kehittää palvelua koko ajan paremmaksi – niin että kehpaperhoset lentävät jatkossakin!

Lisätietoa:

Yritysten kehittämispalvelut
Yritysten kehittämispalvelujen vaikuttavuusarviointi (Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisu, pdf)

Kati Säisä
Kirjoittaja on ELY-keskuksen yrityskehitysasiantuntija Kati Säisä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s