Itä-Suomen maakuntiin syntyy kaivattu pääomasijoitusrahastojen keskittymä – koko noin 22 miljoonaa euroa

Etelä-Savon ELY-keskus on myöntänyt yhteensä 8,4 miljoonaa euroa sijoitettavaksi kolmen uuden pääomasijoitusrahaston perustamiseen Itä-Suomessa. Avustuspäätöksen saivat Joensuun kaupunki 2,5 m€, Kuopion kaupunki 4,9 m€ ja Mikkelin kaupunki 1,0 m€

Kaikki perustettavat pääomasijoitusrahastot ovat toimialariippumattomia. Rahastojen sijoitustoiminta keskittyy voimakasta kasvua ja kansainvälistymistä hakeviin nuoriin yrityksiin.

Strategisessa fokuksessa ovat yritykset, jotka etsivät ratkaisuja ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia globaalisti kasvavilta ja kehittyviltä markkinoilta ja toimialoilta, kertoo ELY-keskuksen rakennerahastopalvelut -yksikön päällikkö Kalevi Pölönen. Lisäksi pääomasijoitusrahastojen tavoitteena on kehittää Itä-Suomen elinvoimaisuutta ja uusien työpaikkojen syntymistä. Ennen kaikkea uudet pääomasijoitusrahastot tuovat yrityksille uusia rahoitusmahdollisuuksia, muiden vaihtoehtojen rinnalle.

Seuraavaksi kilpailutetaan rahastojen hallinnointiyhtiöt, jotka vastaavat kaikista pääomasijoitusten, valvonnan ja irtautumiseen liittyvistä päätöksistä itsenäisesti.

Perustettavat rahastot

Perustettava Etelä-Savon pääomasijoitusrahasto, South Savo Fund, on kooltaan noin 3,5 m€. Rahastoon sijoittavat ELY-keskuksen 1 m€:n avustuksen lisäksi Mikkelin, Savonlinnan ja Pieksämäen kaupungit yhteensä 0,4 m€ ja yksityiset sijoittajat yhteensä 2,1 m€.

Perustettava Pohjois-Karjalan pääomasijoitusrahasto, North Karelia Growth Fund, on kooltaan noin 6 m€. Rahastoon sijoittavat ELY-keskuksen 2,5 m€:n avustuksen lisäksi Joensuun kaupunki 1 m€ ja yksityiset sijoittajat yhteensä 2,5 m€. Perustettava rahasto täydentää Joensuun kaupungin aiemmin perustamaa yhteensä noin 2,5 m€:n suuruista pääomasijoitusrahastoa.

Perustettava Pohjois-Savon pääomasijoitusrahasto, North Savo Startup Fund, on kooltaan noin 10 m€. Rahastoon sijoittavat ELY-keskuksen 4,9 m€:n avustuksen lisäksi Iisalmen, Kuopion ja Varkauden kaupungit yhteensä 2,2 m€ ja yksityiset sijoittajat yhteensä 2,9 m€.

Kuvassa palkit alueiden rahastojen kooista. Pohjois-Savo 10 miljoonaa vaalean sinisellä, Pohjois-Karjala sinisellä 6 miljoonaa ja Etelä-Savo 3,5 miljoonaa. Taustalla on harmaa kuva, jossa näkyy euron kolikoita ja seteleitä.
Rahastojen koot alueittain

Pääomasijoitusrahastoihin sijoittavat yksityiset sijoittajat ovat ns. ammattisijoittajia, joten tavalliset piensijoittajat eivät voi sijoittaa perustettaviin rahastoihin.

Muuta uutisointia aiheesta:

Yle: Itä-Suomeen perustetaan 22 miljoonan euron rahastot startup-yrityksille

Ely-keskus.fi tiedote: Itä-Suomen maakuntiin syntyy kaivattu pääomasijoitusrahastojen keskittymä

Yksi vastaus artikkeliiin “Itä-Suomen maakuntiin syntyy kaivattu pääomasijoitusrahastojen keskittymä – koko noin 22 miljoonaa euroa

  1. […] Kun meillä suomalaisilla on itsestämme vielä se käsitys, että olemme huonoja myymään. Kannattaisiko miettiä, että paukut pistettäisiin innovointiin ja tuotekehittelyyn. Haasteena tämmöisessä vain usein on, että inhimillistä pääomaa ei voida käyttää lainan vakuutena. Helpotusta Itä-Suomen alueella vakuusasioihin, saadaan onneksi perustettavista pääomasijoitusrahastoista. […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s