Kasvuapua valmistavan teollisuuden yrityksille

remetecin yrittäjä Paavo Linna (oik.) ja koneistaja Mikko Kontkanen CNC-koneen äärellä. ELY-keskuksen hankerahoitus on mahdollistanut yritykselle muun muassa tehokkaampien työtapojen käyttöönoton ja isot laiteinvestoinnit.
Premetecin yrittäjä Paavo Linna (oik.) ja koneistaja Mikko Kontkanen CNC-koneen äärellä. ELY-keskuksen hankerahoitus on mahdollistanut yritykselle muun muassa tehokkaampien työtapojen käyttöönoton ja isot laiteinvestoinnit.

Kehittyminen voi kaivata pientä alkupotkua

Vaikka valmistavan teollisuuden yritykset vastaavat noin puolesta Suomen viennistä, voivat pienet ja keskisuuret alan yritykset kohdata kasvun esteitä.

Uusien markkinoiden haltuunotto, kansainvälistyminen, digitalisoituminen ja liiketoimintamallin uudistaminen ovat esimerkkejä, joihin yritys voi saada rahoitusta, asiantuntija-apua ja uusia näkökulmia.

Myös isoihin investointitarpeisiin tai patenttioikeuksiin on saatavilla rahoitusta. ELY-keskuksen rahoituksen kautta yritykset voivat saada yrityksen kehittämisavustusta investointiin enimmillään 35 prosenttia ja kehittämiseen enimmillään 50% hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista.

Iso kasvuharppaus ELY-keskuksen tuella

Outokumpulainen yritys Premetec sai ELY-keskuksen myöntämää rahoitusta kasvun tueksi pari vuotta sitten. Yritys valmistaa metalli- ja muovituotteita yksittäisistä osista haastaviin kokoonpanoihin.

Paavo Linna, 41, ja Ville Havukainen, 37, ostivat yrityksen vuonna 2015, ja jo alkumetreiltä asti heille oli selvää, että yrityksellä on olemassa kasvun eväät. Ensimmäisenä vuonna yrityksen koko tuplaantuikin sekä henkilöstöllisesti että liikevaihdollisesti. Viimeisen tilikauden aikana kasvua oli peräti 120 prosenttia, ja toimitilat alkoivat käydä ahtaiksi. Kasvun ovat tehneet mahdolliseksi investoinnit ja työn tehostus, joiden avulla Premetec on pystynyt vastaamaan avainasiakkaidensa tarpeisiin.

– ELY-keskuksen myöntämän rahoituksen avulla pystyimme palkkaamaan henkilökuntaa kehitystyöhön, investoimaan työlaitteisiin ja -tiloihin, sekä kehittämään työprosesseja, Linna luettelee.

– Tuotanto on nyt virtautettu ja kaikki työpisteet on käyty läpi, toimistotyöstä lähtien. Logistiikkaan on saatu parannuksia. Nyt resursseja tarvitaan vähemmän asioiden hoitoon, vaikka yritys on kasvanut.

Premetecin yrittäjä Paavo Linna ja koneistaja Mikko Kontkanen CNC-koneen äärellä.

Myös digitalisaatioon Premetec sai apua.

– Olemme alkaneet mittaamaan tuotantoprosesseja digitaalisesti. Joensuulainen ohjelmistoalan yritys kehitti meille järjestelmän, jonka avulla pystymme säätämään esimerkiksi tilausten ajankohtia ajasta ja paikasta riippumatta.

Linna pohtii, että kasvuharppaus olisi jäänyt ilman ELY-keskuksen rahoitusta pieneksi.

– Meillä olisi varmaankin töissä 5–7 henkilöä nykyisen neljäntoista sijaan.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Karjalaisen kanssa. Pääset lukemaan artikkelin tästä. (Sampo-kampanja on päättynyt)

Yritykset voivat hakea rahoitusta ympäri vuoden

Kuvassa Itä-Suomen rahoituksen asiantuntijoita Mikkelin, Kuopion ja Joensuun alueelta.

Kysy lisää rahoituksen mahdollisuuksista ELY-keskuksen asiantuntijoilta. Etsimme voimakkaasti kasvavia, innovatiivisia ja kansainvälistyviä yrityksiä Itä-Suomen alueelta.

Itä-Suomen asiantuntijoihin voit ottaa yhteyttä sähköpostilla, puhelimitse tai tämän blogin yhteydenottolomakkeen avulla. Yhteydenottolomakkeeseen pääset tästä.

Tai soita: Ota yhteyttä ELY-keskuksen asiantuntijaan.

Kirjoittajana viestintäsuunnittelija Suvi Rautava

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s