Taitetaan taantuma kasvulla?

Vieraskirjoittajana Finnveran aluejohtaja Mikko Vänttinen Itä-Suomesta.

Tämän päivän uutiset teknologiateollisuuden tilausten vähenemisestä ja maailmankaupan hidastumisesta määrittävät suuntaa tulevalle hidastuvalle talouskasvulle. Myös puheet taantumasta saavat tukea yhdestä osuvimmasta taantuman ennusmerkkinä pidetystä indikaattorista – Yhdysvaltojen korkokäyrän (pitkien korkojen suhde lyhyisiin korkoihin) kääntymisestä negatiiviseksi ensikertaa sitten vuoden 2007.

Tuleepa taantumaa tai ei, yritysten kilpailutilanne tulee kiristymään sekä globaaleilla vientimarkkinoilla että myöhemmin myös kotimarkkinoillamme. Hitaamman talouskasvun aikana avainkysymykseksi nousee, laitammeko päämme pensaaseen suojautuaksemme pahimmalta vai ryhdymmekö toimenpiteisiin hitaan talouskasvun tai jopa ennustetun taantuman vaikutusten poistamiseksi.

Kevään PK-barometrin mukaan yrittäjien mielestä avain yrityksen menestymiseen ja kilpailussa pärjäämiseen on yrityksen kasvuhakuisuus. Barometrin tulokset vahvistavat, että voimakas kasvuhakuisuus synnyttää yrityksessä positiivisen kierteen. Kasvuhakuiset yritykset näkevät suhdanteet lähes kolme kertaa positiivisempana kuin muut yritykset.

Kasvuhakuiset yritykset ovat halukkaita satsaamaan eri keinoilla liikevaihdon kasvuun, työntekijöiden palkkaamiseen sekä tuote- ja innovaatioiden kehittämiseen sekä investointeihin. Kasvuhakuiset yritykset myös panostavat kansainvälistymiseen ja vientiponnisteluihin. Ja mikä parasta, voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten itselleen asettamat tavoitteetkin ylittyvät muita paremmin.

Kun kulttuuriperimäämme emme voi muuttaa, mistä löydämme tuon kaivatun kasvuhakuisuuden ja siitä seuraavat selviytymiseen ja hyvään menestykseen johtavat asiat?  Muutos on mahdollisuus ja muuttua voi muulloinkin kuin pakon edessä. Erilaisia keinoja taistelussa taantumaa vastaan kyllä löytyy. Tärkeimmät keinot löytyvät laadukkaan palvelun ja hyvien tuotteiden lisäksi yrityksen toimintaan ja historiaan nojaavista strategioista ja liiketoimintasuunnitelmista. 

Mitäpä jos ottaisimme yhteiseksi tavoitteeksemme nostaa Itä-Suomen yritykset maailmankartalle. Kasvatetaan hitusen rohkeuttamme ja kunnianhimoamme sekä panostetaan laadukkaaseen strategiseen suunnitteluun, hankitaan hallituksiimme omien yritystemme ulkopuolelta kansainvälisen liiketoiminnan osaamista ja kehitetään määrätietoisesti johtamis- ja myyntitaitojamme. 


Yritysten ei tarvitse taistella taantumaa vastaan yksin. Julkisten toimijoiden TeamFinland palvelukokonaisuudesta löytyy kasvaville ja kansainvälistyville yrityksille neuvontaa, tukea ja rahoitusta yritysten suunnitelmien toteuttamiseksi.

Rahoituksen kumppaneita on tarjolla runsaasti yrittäjille

Elyn ”Puhetta rahasta” –kampanjassa voimakkaasti kasvuhakuisille ja kansainvälistyville yrityksille haettavana olevat tukieurot on merkittävä panostus tavoiteltaessa edellä mainittua ”Itä-Suomi maailmankartalle” tavoitetta. 

Yritysten kasvun ja viennin lisäämiseksi olemme Finnverassa asettaneet tämän vuoden tärkeimmäksi tavoitteeksemme lisätä vientikaupan rahoituksen (VKR) neuvontaa vientiyrityksille. Kun kilpailu kiristyy, tulee entistä tärkeämmäksi ymmärtää ulkomaisen ostajan intressit ja viejän kyky tarjota ostajalle ostamisen helppoutta. Kaupan rahoitus on tärkeä keino edistää yritystemme myyntiä ulkomaille. VKR ratkaisuista löytyy kaikille vientiä harjoittaville tai vientiä suunnitteleville yrityksille työkaluja vientikaupan edistämiseen tai vientikaupan riskien hallintaan. 


VKR työkalupakin käyttöönottaminen onnistuu helposti järjestämällä yrityskohtaisesti räätälöity VKR –paja Finnveran vientikaupan rahoitusasiantuntijoiden kanssa.

Otetaan pää pensaasta ja ryhdytään hakemaan määrätietoisesti voimakasta kasvua – samalla taklaamme osan tulevan suhdannesyklin haasteista!

Mikko Vänttinen

Aluejohtaja
Finnvera Oyj
Itä-Suomi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s