Yritysten KV-osaamista vahvistamassa Aasian markkinoille

Vieraskirjoittajana Petteri Ryhänen, Business Joensuu Oy, Your Gateway to Bio-Business in Asia -hankkeesta

Business Joensuu Oy:ssä, entisessä Joensuun Tiedepuistossa, on käynnissä itäsuomalaisten metsäbiotalousalan ja Joensuun kasvustrategian kärkialojen yritysten liiketoimintaosaamisen ja kansainvälistymisvalmiuksien kehittämishanke Aasiaan.

Your Gateway to Bio-Business in Asia -niminen hanke tehostaa kumppaniorganisaatioiden Aasian liiketoiminta- ja tapakulttuuriosaamista, kohdemarkkinatuntemusta sekä käytännön toimintavalmiuksien vahvistumista Aasian haastaville markkinoille. Tavoitteena on toiminta-alueen yritysten uusia kohdemarkkinoita koskevan kansainvälistymisvalmiuden ja vientiosaamisen kehittäminen, ja sen kautta yritysten kasvun ja elinvoimaisuuden lisääminen.

Hankkeen pääkohdemaita ovat Kiina, Taiwan, Japani ja Etelä-Korea, mutta toimenpiteitä voidaan kohdistaa myös muihin kiinnostaviin maihin ja markkina-alueille Aasiassa. Gateway -hanke on käynnistynyt toukokuussa 2017 ja jatkuu vuoden 2019 lokakuun loppuun. Hanke vaikuttaa kolmen maakunnan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon alueella Itä-Suomessa, ja se saa rahoitusta Euroopan Unionin sosiaalirahastosta.

Tapakulttuuria: käyntikorttien vaihto

Liikkeelle yritysten tarpeista

Se oli kevättalvea 2016, kun muutamat ’vanhat’ uskolliset yhteistyöyritykset lähestyivät minua ja tiedustelivat, olisiko suunnitteilla, valmistelussa tai käynnissä toimia yritysten viennin vauhdittamiseksi Aasiaan. Kerroin kysyjille, että joitakin ajatuksia on, ja jos tarve on akuutti, voimme käynnistää nopeastikin tehollisen suunnittelun asian eteenpäin saattamiseksi. Niin sitten tapahtuikin. Otin yhteyttä entisiin yhteistyökumppaneihini silloisessa Joensuun Tiedepuistossa, ja varsin nopeasti syntyi päätös hankevalmistelusta yritysten valmentamiseksi Aasiaan, noille haastaville mutta mielenkiintoisille kasvumarkkinoille.

Hankesuunnitelma saatiin nopeasti valmiiksi, ja sen esittelemiseksi pyydettiin audienssia ELY-keskuksen rahoitusasiantuntijoilta. ”Ai, olettekin valmistelleet hankkeen meidän parin päivän päästä avautuvaa hankeidea hakua varten?”, kysyi pyyntöömme vastannut rahoitusasiantuntija ilahtuneena tarkoittaen Elyn 2016 julkaisemaa hankeideahakua yritysten viennin tuplaamiseksi vuoteen 2020 mennessä.

Tietämättä ennalta haun avautumisesta olimme onnekkaasti valmistelleet siihen sisällöllisesti sopivaa hanketta, ja jatkokeskustelut voitiinkin käynnistää rahoittajan kanssa ripeästi. Eri vaiheisten valmistelutoimien jälkeen yritysten kv-valmiuksien kehittämishanke Aasiaan käynnistyi keväällä 2017. 

Tapakulttuuria: liikelahjan antaminen

Ruohonjuuritason teoriaa ja käytännössä oppimista

Your Gateway to Bio-Business in Asia -hankkeessa kumppaniyritysten kv-osaamista ja -toimintavalmiuksia Aasiaan kehitetään syntyperäisten asiantuntijoiden neuvonnan, räätälöityjen koulutusten sekä paikan päällä kohdealueella tapahtuvan käytännön oppimisen kautta. Osallistujayritysten tarpeisiin rakennetaan täsmäkoulutuksia ja järjestetään asiantuntijaseminaareja, joissa käsitellään ajankohtaisia, kiinnostavia Aasian markkinoille jalkautumiseen valmentavia asioita.

Keskeinen ja kumppanitahojen kannalta ehkä kiinnostavin tapa lisätä todenpohjaista kansainvälistymisosaamista ovat hankkeen pari kertaa vuodessa järjestämät tutustumismatkat kohdealueelle Aasiaan. Matkoilla yritykset pääsevät kasvotusten Aasian mahdollisuuksien ja haasteiden kanssa, ja oppivat aidossa ympäristössä todellisissa kohtaamistilanteissa, mitä operoiminen ko. markkinoilla voi tarkoittaa. ”Seeing is believing” ja ”Experiences help learning” ovatkin paikkansa pitäviä toteamuksia matkoillamme koetusta.   

Käytännön oppimista: neuvottelutilanne

Tuloksia oraalla ja tulevaisuudessa valoisia näkymiä

Aasia on täynnä mahdollisuuksia niin suurille kuin pienemmillekin toimijoille. Tämä on ollut ilolla todettavissa myös Gateway -hankkeen toimenpiteiden ohella hankeyritysten yhteistyön kehittymistä kohdealueelle seuratessa.

Toiminta Aasiassa on kuitenkin maasta riippumatta monin tavoin haasteellista ja vaatii yrityksiltä paljon erilaisia ominaisuuksia. Täytyy olla oppimishalua, joustavuutta, pitkäjänteistä sitoutumista, kärsivällisyyttä, sekä valmiutta nopeisiin muutoksiin ja toimintojen riittävään resurssointiin. Näiden lisäksi kohdemarkkinoille aikovalta edellytetään paikallisten toimintatapojen ja reaalielämän ymmärrystä, omaksumista ja hyväksymistä – myös sen, että todetaan joskus, ettei tämä markkina meille soveltunutkaan.

Edellä mainitun lisäksi käytännön työssä on todettu, että (myös) Aasiaan jalkautumista suunnittelevat suomalaisyritykset tarvitsevat jatkuvaa monipuolista, käytännön asiantuntemukseen pohjaavaa apua ja opastusta, miten, minne ja kuinka olisi toimintaa hyvä ja mahdollista tuntemattomassa käynnistää. Tätä avuntarvetta pyrkii myös Your Gateway to Bio-Business in Asia -hanke osaltaan kunkin yhteistyötahon  yksilöllisissä kansainvälistymisen kehitysvaiheissa tyydyttämään.

Tutustumisvierailuja

Next steps

Seuraavaksi Aasia-osaamisen kehittämisen tiellä Your Gateway to Bio-Business in Asia -hanke järjestää ”Kiinan IPR- ja sopimuskäytäntöjä vientiyrityksen näkökulmasta” -koulutuksen keskiviikkona 3.4.2019 klo 8 -12 Joensuun Tiedepuistolla (Business Joensuu Oy, Länsikatu 15, Joensuu).

Kouluttajana toimii valtakunnan paras Kiinan IPR- ja sopimusoikeuksien asiantuntija, Jani Kaulo Kolster Oy:stä. Aamupäivän koulutuksen jälkeen yrityksillä on mahdollisuus henkilökohtaisiin keskusteluihin päivän asiantuntijan kanssa (iltapäivä). Ilmoittautuminen on avoinna perjantaihin 22.3. saakka (so, please, hurry up!) ja tapahtuu Business Joensuu Oy:n nettisivuilla osoitteessa https://www.businessjoensuu.fi/ajankohtaista/tapahtumat/sivu/2/ olevan tapahtumailmoituksen ilmoittautumislinkistä. Tervetuloa mukaan!

Kirjoittajana Petteri Ryhänen, yritysasiantuntija, projektipäällikkö, Your Gateway to Bio-Business in Asia -hanke, Business Joensuu Oy – Uudet liiketoiminnat ja kansainvälistymispalvelut, Länsikatu 15, 80110 Joensuu, p. 050-347 4576, petteri.ryhanen@businessjoensuu.fi , www.businessjoensuu.fi

Kauppaa toivottavasti joskus lähitulevaisuudessa

Business Joensuu Oy:n Your Gateway to bio-Business in Asia -hanke on itäsuomalaisten metsäbiotalouden ja Joensuun seudun kasvustrategian mukaisten kärkialojen yritysten kansainvälistymisvalmiuksien ja vientiosaamisen kehittämishanke Aasiaan. Hanke toteutetaan ajalla 1.5.2017 – 31.10.2019, ja se saa rahoitusta Euroopan Unionin sosiaalirahastosta. 

2 vastausta artikkeliin “Yritysten KV-osaamista vahvistamassa Aasian markkinoille

  1. Heikki Eronen, terve. Tulit mieli-puoleeni ja googlasin. Oltiin koulussa samoihin aikoihin. Itse en käytä oikein face sun muita. Koronaan liittyen, tulit siis mieleen, nothing dirty, 🤗 Tutun näköinen heppu, kyllä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s