Miksi rahoitushakemus hylätään – osa 2

Kirjoittajana yritysasiantuntija Outi Kaihola

Eri säädökset rajoittavat tukien myöntämistä, mutta käytämme myös harkintaa rahoituspäätöksiä tehdessämme. Voimme tehdä linjauksia rahoituksen myöntämisen suhteen lainsäädännön tueksi. Rahoitusta harkitessamme, arvioimme hankkeen vaikutuksia yrityksen kehittymiseen tai rahoituksen tarpeellisuutta. ELY-keskuksen myöntämä avustus on tarkoitettu yrityksen merkittävän kasvun ja kehittymisen tueksi. Itä-Suomessa vuosien 2015 – 2018 aikana yritysten rahoitushakemuksista on hylätty 13 %, kun taas koko Suomessa hylättyjen hakemusten määrä on 17 %.

Kilpailutilanne

Avustuksia myöntäessämme arvioimme myös kyseessä olevan yrityksen toimialan markkina- ja kilpailutilannetta. Monesti markkinoilla on useita yrityksiä kilpailemassa samasta kysynnästä. Myönnettävä avustus ei saa heikentää alueen muiden, samalla toimialalla jo toimivien yritysten toimintaa. Valtionavustuslaissa todetaan, että avustuksen myöntäminen ei saa aiheuttaa muita kuin vähäisiä kilpailua ja markkinoiden toimintaa vääristäviä vaikutuksia. Mikä sitten on vähäistä? Tämän harkitsemme tapauskohtaisesti. Tuen hakijan on hyvä kuvata liiketoimintasuunnitelmassa, ketä muita yrityksiä toimialalla toimii. Meidän tulee sitten arvioida vaikuttaako ko. yrityksen tukeminen muiden toimintaan. Esimerkiksi kuluttajapalveluja tuottavia tai kahvila/ravintolayrityksiä on eri paikkakunnilla jo olemassa niin paljon, että uuden yrityksen tukeminen monesti vaikeuttaisi olemassa olevien toimintaa. Alueella tulee olla puutetta palvelusta tai kysynnän tulee tulla kauempaa (vienti).

Yrityksen taloustilanne ei täytä kannattavan toiminnan edellytyksiä

Yrityksen toiminnan tulee olla kannattavaa. Jos se ei ole sitä hakuhetkellä, yrityksen täytyy pystyä uskottavasti kertomaan, että tulevaisuudessa näin on. Kehittämishanke voi esim. olla keino saada toiminta kannattavammaksi. Taloudellisen tilanteen arvioinnin yhteydessä tarkistamme myös yrityksen maksuhäiriöt ja pyydämme niistä selvitykset. Avustusta ei voida myöntää, jos yrityksellä ei ole edellytyksiä jatkuvaan kannattavaan toimintaan.

Osakeyhtiöiden kohdalla taloudellista tilannetta arvioidaan myös oman pääoman suhteella osakepääomaan. Jos oma pääoma on alle puolet osakepääomasta, on kyseessä vaikeuksissa oleva yritys. Omistajien antamalla pääomalainalla tilanne voidaan toki korjata. Senjälkeen tulee tehdä välitilintarkastus ja pyytää tilintarkastajalta lausunto tilanteen korjaantumisesta. Mikäli yritys voitaisiin asettaa yrityssaneeraukseen tai konkurssiin, se ei täytä kannattavan toiminnan edellytyksiä. Sitten kun yrityssaneerauspäätös on tehty, tuen myöntäminen on mahdollista.

Vaikeuksissa olevan yrityksen määrittäminen

Hankkeen ja avustuksen merkittävyys

Mikäli hankkeen koko on hyvin pieni suhteessa liikevaihtoon, harkitsemme tarkasti, onko järkevää myöntää sellaiseen hankkeeseen avustusta. Säädökset edellyttävät merkittäviä hankkeita. Olemme yritysrahoitusstrategiassa tarkentaneet, mitä merkittävyys käytännössä tarkoittaa. Investointien kohdalla merkittävyys tarkoittaa, että investointien koko yhteensä on vähintään 10 % liikevaihdosta ja kehittämistoimenpiteiden kohdalla vähintään 5 % liikevaihdosta. Täysin ehdottomia nämä rajat eivät ole.

Millä tavalla avustus vaikuttaa hankkeen toteuttamiseen? Avustuksella tulee olla vaikutusta ainakin johonkin seuraavista:

  • nopeuttaa hankkeen toteuttamista
  • mahdollistaa laajemman hankkeen
  • mahdollistaa korkeatasoisemman hankkeen
  • olla välttämätön hankkeen toteuttamiselle.

Jos yritys pystyy toteuttamaan hankkeen suunnitelman mukaisesti ilman avustusta, harkitsemme kielteisen päätöksen tekemistä.

Hankkeen vaikutukset toteuttamisen jälkeen

Jos hankkeella on hyvin vähäinen vaikutus yrityksen toimintaan, emme pysty myöntämään rahoitusta. Säädöksissä on mainittu, että hankkeella tulee olla merkitystä yrityksen perustamiseen, kasvuun ja muuhun kehittymiseen. Harkintaa käytämme silloin, kun arvioimme ovatko yrityksen kertomat tavoitteet merkittäviä. Olemme määritelleen yritysrahoitusstrategiassa, milloin hankkeen vaikutus on merkittävä. Esimerkiksi kun hankkeella saadaan yrityksessä yli 25 %:n kasvu liikevaihtoon, on hanke merkittävä.

Kokonaisrahoitus ei järjesty

Moni yritys kokee, että pankkien rahoitus on kiristynyt ja lainan saanti vaikeutunut. Tämä tulee esiin monilla aloittavilla yrityksillä, joilla edessä mittavat investoinnit ja tuottoa on odotettavissa vasta useamman vuoden päästä. ELY-keskuksen ei ole järkevää sitoa rahaa hankkeeseen, jos muu osa rahoituksesta on epävarma. Hanke saattaa jäädä toteutumatta kokonaan.

Mistä pankista saisi edullisimmin lainaa?

Hankkeen arviointia varten tarvittavia tietoja ei ilmoiteta ELY-keskukselle

Joskus käy niin, että hakija ei pyynnöistä huolimatta toimita ELY-keskukseen hankkeen tai yrityksen toiminnan arviointia varten tarvittavia tietoja. Tällöin joudumme tekemään kielteisen päätöksen. Näin käy varsinkin silloin, kun hakija päättää luopua hankkeen toteuttamisesta ja rahoitus ei ole enää tarpeen.

Toteutuuko hanke ilman ELY-keskuksen rahoitusta?

Kielteinen päätös on toki pettymys hakijalle. Hankkeen toteuttamiseksi on rahoitusta etsittävä jostain muualta tai hankkeen toteutusaikataulua siirrettävä. Rahallisen tuen lisäksi julkisella rahoituksella on monesti myös henkinen vaikutus. Kun joku muukin uskoo hankkeen vaikutuksiin, tuo se itsellekin varmuutta. Joskus kielteinen päätös voi saada yrittäjänkin arvioimaan uudelleen hankkeen kantavuutta tai yrityksen kehittämistä toisella tapaa. Toisaalta monia yritysten kehittämishankkeita toteutetaan kuitenkin ilman julkista rahaa. Tällöin säästyy ainakin siltä paljon puhutulta hankebyrokratialta.

Kirjoittaja Outi Kaihola toimii yritysasiantuntijana Etelä-Savon ELY-keskuksessa, Mikkelissä. Hän käsittelee pääasiassa eteläsavolaisten yritysten rahoitushakemuksia.

Yksi vastaus artikkeliiin “Miksi rahoitushakemus hylätään – osa 2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s