Miksi rahoitushakemus hylätään – osa 1

Kirjoittajana yritysasiantuntija Outi Kaihola

Kaikkiin rahoitushakemuksiin ei pysty tekemään myönteistä päätöstä, vaikka kuinka haluaisi. Hanke saattaa sisällöltään olla todella hyvä ja tarpeellinen yrityksen kasvulle, mutta valitettavasti se ei aina riitä. Ratkaisuissa meidän tulee noudattaa lakeja ja asetuksia sekä niihin liittyviä ohjeita. ELY-keskuksen myöntämää rahoitusta ohjaa kansallisten lakien ja asetusten lisäksi tietyt EU-säädökset. Seuraavassa tekstissä on muutamia eri säädöksiin perustuvia syitä, miksi rahoitusta ei voida johonkin hankkeeseen tai jollekin yritykselle myöntää.

Tietyillä toimialoilla toimivat yritykset on rajattu yritysrahoituksen ulkopuolelle

 • Kuljetusala
 • Energian tuotanto
 • Liikenneala
 • Puunkorjuu
 • Turpeen tuotanto
 • Maatalous
 • Kalatalous

Yrityksen kehittämisavustusta ei voi myöntää kuljetusalalle eikä energiantuotannon ja jakelun alalla harjoitettavaan toimintaan. Tämä on määritelty ns. yleisessä ryhmäpoikkeusasetuksessa, EU N:o 651/2014. Energian tuotantoon liittyvää laitetta ei voida siis rahoittaa. On olemassa erillinen energiatukimuoto, jolla voidaan rahoittaa uusiutuvan energian tuotantoa ja energian säästöä tai tehostamista lisääviä hankkeita. Tuen myöntää Business Finland. Maaseuturahaston investointi- ja perustamistukea voidaan myöntää uusiutuvan energian tuotantoa ja jakelua harjoittavalle yritykselle. Liikennealan investointien, puunkorjuukoneiden ja turpeen tuotantoon liittyvien investointien tukeminen on kielletty asetuksen 80/2015 25 §:ssä. Maatalouden ja kalatalouden investoinneilla on omat tukijärjestelmät ja lainsäädäntö.

Elintarvikealalla ”väliinputoajia”

Elintarvikealalla toimivan yrityksen kehittämisen tukeminen on myös joissain tapauksissa mahdotonta. Esimerkiksi jos yritys jalostaa maataloustuotteita siten, että tuotteet ovat senkin jälkeen maataloustuotteiksi määriteltyjä tuotteita, ei tälle yritykselle voi myöntää lain 9/2014 mukaista yrityksen kehittämisavusta. Tämä perustellaan sillä, että näiden yritysten rahoittaminen kuuluu MMM:n rahoituksen puolelle. Tällaisten tuotteiden kehittämisen tukeminen ei kuitenkaan ole mahdollista maaseuturahastosta lain 28/2014 mukaan. Ainoastaan näiden tuotteiden valmistukseen liittyvät laitteet tai muut aineelliset investoinnit ovat tukikelpoisia. Eiköhän tässä olisi lainsäädännön uudelleen tarkastelun paikka, kun kummankin ministeriön tukimuodot on rajattu pois. Toimialan tuotteet ovat kuitenkin nosteessa maailmalla.

Gruene Woche 2019 -messuilla suomalaiset superfood -tuotteet olivat näkyvästi esillä

Suuryritysten tukeminen haasteellista

Suuntaamme rahoitusta pääasiassa pk-yrityksille. Pk-yritys on yritys, jonka

 1. työntekijämäärä on alle 250 henkilöä
 2. liikevaihto on alle 50 tai tase alle 43 miljoonaa euroa.

Yrityskoon määrittelyssä on otettava huomioon myös yrityksen omistajat ja ne yritykset, joita hakijayritys omistaa yli neljänneksen. Yritys voi olla itsessään pieni tai keskisuuri yritys, mutta omistusten ja muiden sidosten kautta yrityskooksi voi muodostuakin suuri yritys. Yrityskoon määrittelyyn on olemassa opas.

Suuryrityksiä pystymme rahoittamaan vain investoinneissa, jotka liittyvät:

 • uuteen toimintayksikköön
 • liiketoiminta-alueeseen
 • uuteen tuotteeseen
 • uuteen palveluun.

Kyseessä korvausinvestointi

Vanhan tai rikkoutuneen koneen tilalle hankittavaa uutta samantasoista konetta ei voida rahoittaa. Silloinhan tuo kone ei saa kasvua aikaiseksi tai vaikutukset ovat melko vähäisiä. Mikäli otetaan käyttöön uutta teknologiaa, jolla on myös vaikutuksia tuotannon tehokkuuteen tai kasvuun, tukeminen voi olla mahdollista.

Mitä sitten

Jos olet saanut kielteisen päätöksen, ensireaktion jälkeen kannattaa lukea perustelut. Jos et ymmärrä perusteluja, ota yhteyttä henkilöön, kenen kanssa olet ollut yhteyksissä hakemuksen käsittelyvaiheessa. Jos edelleen mielestäsi päätöksen perustelut ovat väärin, tee oikaisuvaatimus ELY-keskukseen (yrityksen kehittämisavustuksen päätös) tai valitus hallinto-oikeuteen (maaseuturahaston päätös). Ohjeet ovat päätöksen liitteenä. Oikaisuvaatimuksen ja valituksen tekemiseen on aikaa 30 päivää päätöksen saamisesta. Joskus oikaisun pyytäminen tai valituksen tekeminen on kannattanut. Olemme erehtyväisiä tai emme ole osanneet tulkita jotain asiaa oikealla tavalla. Joskus on käynyt niin, että päätöksen teon jälkeen on tullut ilmi sellaisia seikkoja, joiden perusteella myönteinen päätös on paikallaan.

Kuitenkin suurimpaan osaan hakemuksista tehdään myönteinen päätös 🙂

Kirjoittaja Outi Kaihola toimii yritysasiantuntijana Mikkelin toimipisteessä ja käsittelee pääasiassa eteläsavolaisten yritysten rahoitushakemuksia.

Yksi vastaus artikkeliiin “Miksi rahoitushakemus hylätään – osa 1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s