A niin kuin allekirjoitus, B niin kuin budjetti, C niin kuin…

Kirjoittajana rahoitusasiantuntija Outi Kaihola

 

Lifestyle-blogeissa on varsin suosittua kirjoittaa aiheesta: elämäni aakkoset, mutta minäpä kirjoitan työpäiväni aakkosista. Joillekin kirjaimille löytyi helposti useampikin sana, mutta x oli kaikista haasteellisin.

 

A   allekirjoitus, rahoitushakemus tulee aina allekirjoittaa, nykyään se tehdään sähköisesti esim. pankkitunnuksien tai KATSO-tunnuksien avulla. Joskus, niinä entisinä hyvinä aikoina, nimenselvennys oli allekirjoituksen alla tosi tarpeen.

 

puhettarahasta_allekirjoitus_outi_kaihola

 

B    budjetti kannattaa tehdä aina, se auttaa toiminnan suunnittelussa ja myöhemmin suunnitelmien toteutumisen arvioinnissa.

 

C    CreMa -rahoitus, AVEKin myöntämää avustusta luovan alan yrityksille

 

D   de minimis eli vähämerkityksinen tuki eli siis mitä? Tuen määrä on niin vähäinen, ettei siitä tarvitse tehdä ennakkoilmoitusta Komissiolle. De minimis opas löytyy tästä.

 

E    Etelä-Savon ELY-keskus, minun työpaikkani, sijaitsee Mikkelissä, noin kilometrin päässä Suomen kauneimmalta torilta

 

F    Finnverasta on mahdollista saada lainaa ELY-keskuksen avustuksen lisäksi.

 

G   graafinen ilme, voimme myöntää yrityksen graafisen ilmeen suunnitteluun avustusta

 

H   hanke on yrityksen kehittämiseen liittyvä, rajattu kokonaisuus. Hankesuunnitelman teosta olen kirjoittanut aiemmin: Näillä vinkeillä hyvä hankesuunnitelma.

 

I     investointi, voi olla aineellinen tai aineeton. Voimme rahoittaa yritysten kehittymistä ja kasvua tukevia investointeja.

 

J     julkinen tiivistelmä, hakemuksessa on kohta, johon kirjoitetaan julkinen tiivistelmä hankkeesta. Huomioi, että se tulee julkisiin rekistereihin eli älä kirjoita siihen yrityssalaisuuksia tai muita vastaavia asioita, mitä et halua esimerkiksi kilpailijoiden tietoon.

 

K    Kalevi, esimieheni, rakennerahastoyksikön päällikkö, ratkaisee rahoituspäätökset, työpäivinä löytyy Joensuusta, joskus myös Kuopiosta tai Mikkelistä

 

L    luottotiedot, myönteisen päätöksen edellytyksenä on, että yrityksellä ja sen vastuuhenkilöillä on luottotiedot kunnossa eli pidä huoli, että laskut tulevat ajallaan maksettua eikä ulosottomiestä tarvita.

 

M  muisti, hyvästä muistista on aina hyötyä. Rahoituspäätös sisältää päivämääriä, jotka tulee muistaa: hanke on saatava toteutettua ja maksua on haettava määräaikaan mennessä.

 

N   naisyrittäjä, heitä pitäisi saada lisää, Suomessa noin kolmasosa yrittäjistä on naisia

 

O   ohje, kannattaisiko hakuohje kuitenkin lukea ensin?

 

P    puhettarahasta.com, blogimme osoite, myös blogin kautta viestimme yritysrahoituksesta

 

Q   quick ratio, maksuvalmiutta kuvaava tunnusluku. Tunnuslukujen avulla arvioimme yrityksen taloudellista kykyä toteuttaa hanke.

 

Outi_kaihola_puhettarahasta_ELYkeskus_tunnusluvut

 

R    rahoituspäätös, siitä ilmenee, paljonko tukea on myönnetty ja mihin. Käy päätös huolella läpi, mitä hyväksytty ja mitä tulee muistaa hankkeen toteutuksen aikana.

 

S    Seppo, hymyä päivään vaikka Sepon positiivisista somepäivityksistä. Huilaa välillä itsellesi sopivalla tavalla.

 

T    työpaikat, vaikuttavuustavoite, EU-rahoituksen edellytyksenä on uusien työpaikkojen syntyminen.

 

U   uusi yritys, näitä tarvitaan, EU-ohjelmien tavoitteena on myös uusien yritysten määrän kasvu.

 

V   valmistava teollisuus, Sampo –valmistettu Suomessa –kampanjalla aktivoimme teollisuusyrityksiä kehityshankkeisiin, lue lisää Kalevin blogikirjoituksessa.

 

W  web-sivu, nettisivujen selkeyteen ja helppolukuisuuteen kannattaa panostaa, samoin somessa tapahtuvan viestinnän laatuun, Suvi kirjoitti tässä blogissa aiemmin someviestinnästä.

 

X    Xamk -Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Xamk toteuttaa yritystoiminnan edistämiseen liittyviä hankkeita

 

Y    y-tunnus yksilöi yrityksen. Se tarvitaan KATSO-tunnuksen saamiseen ja sitä tarvitaan taas tietojärjestelmiin kirjautumisessa, kun yritys hakee rahoitusta ELY-keskuksesta.

 

Z    Zalando -verkkokaupasta olen ostanut toimistokäyttöön sopivan neuletakin, eipähän palele talvella meidän hyvin ilmastoidussa toimistossa.

 

Å   Ålandsbanken, osa hankkeen kokonaisrahoituksesta voi muodostua myös pankkilainasta, tällöin tarvitsemme pankin kirjallisen vahvistuksen.

 

Ä   älypuhelin, miulle välttämätön työväline.

 

Ö   ö-mappi, sinne kaikki turhat jutut, mutta muista säilyttää tositteita, jotka liittyvät rahoitusta saaneisiin kustannuksiin, vielä kymmenen vuotta hankkeen toteuttamisen jälkeen.

outi_kaihola_puhettarahasta_ELYkeskus

 

Kirjoittajana Outi Kaihola, yritysasiantuntija, jonka päätoimipiste on Mikkelissä. Outi on mahdollistaja, joka pitää aina yrittäjien puolia.

Puhetta_rahasta_Outi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s