Sarja: Rahoitus tutuksi! OSA 1. Millä perusteella rahoitusta saa?

Tavoitteena hyvinvoiva Itä-Suomi

Yritysrahoituksen tavoitteena on saada kasvua, kilpailukykyä ja hyvinvointia Itä-Suomen alueelle. Toisena tärkeänä tavoitteena on, että rahoituksen avulla uusien yritysten liikkeellelähtö olisi helpompaa. Rahoituksella kannustamme yrityksiä toimintansa kehittämisessä ja uudistamisessa. Tämä johtaa usein yrityksen kasvuun.

Rahoitusta voi  saada yrityksen projekteihin, joissa kehitetään merkittävästi tuotantoa, tuotteita tai palveluita. Lisäksi rahoituksen avulla voidaan jakaa yritysten riskiä uusien teknologioiden hankinnoissa.

kilpisjarvi-2530769_1280

No miksi me rahoitamme? Lyhyesti: yrityksen kehittämistyön tuloksena, Itä-Suomeen syntyy uusia tuotteita ja palveluita sekä yritysten tuottavuus paranee. Lisäksi alueelle syntyy uusia työpaikkoja. Liikevaihto kasvaa, joka tuo alueelle verotuloja. Tämän vuoksi puhumme rahoituksen myöntämisestä sijoittamisena, koska odotamme sijoitukseltamme myös tuottoa.

Rahoittajina maakunnissa toimivat ELY-keskukset. Rahoittajan roolin lisäksi, ELY-keskuksen asiantuntijat sparraavat ja auttavat yrityksiä saavuttamaan tavoitteitaan.

Millaiset yritykset voivat saada rahoitusta?

Rahoitus kohdistuu pääosin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, joilla on halu kasvaa ja kehittyä. Yrityksen koon voit tarkistaa EU:n komission pk-yrityksen määritelmästä täältä. Suuria yrityksiä tuetaan vain erikoistapauksissa. Jos yrityskoon määrittely tuntuu heprealta, ota yhteyttä meidän asiantuntijoihin, niin autamme koon määrittelyssä mielellämme.

 

Yrityskoonmääritelmä_rahoitus

 

Rahoitus jakautuu investointi- ja kehittämistoimenpiteisiin. Investointitoimenpide voi esimerkiksi olla uuden laitteen hankinta, joka mahdollistaa uuden tuotannon. Kehittämistoimenpide voi olla esimerkiksi uuden osaamisen hankkimista ostopalveluna. Rahoituksen myöntämisessä käytetään harkintaa, joten varmin tapa on kysyä rahoituksen mahdollisuutta suoraan ELY-keskuksen asiantuntijoilta. Tärkeää on, että rahoituksen mahdollisuus kannattaa tarkistaa aina ennen, kuin aloittaa projektin.

Päätöksenteon pohjana on lukuisa määrä asetuksia ja säädöksiä. Lisäksi päätökset tukeutuvat Itä-Suomen yritysrahoitusstrategiaan.

 

strategia_puhettarahasta

Muutamia huomioita, jos suunnittelet rahoituksen hakemista:

  • Hankkeen tulee olla yhteydessä yrityksesi liiketoimintasuunnitelmaan. Tämä tarkoittaa sitä, että yrityksellä tulee olla ajantasainen ja yrityksen strategiaan liittyvä suunnitelma. Jos tätä ei ole, kannattaa se laittaa heti kuntoon.
  • Hankkeella tulee olla merkittäviä vaikutuksia esimerkiksi: yrityksen kasvuun, teknologiaan, kansainvälistymiseen, tuottavuuteen ja liiketoimintaosaamiseen.
  • Hanke ei saa vääristää alueen kilpailua.
  • Yrityksen taloudellinen tila tulee olla kunnossa.
  • Yritysrahoitus kattaa vain osan hankkeen rahoituksesta (10-50%), joten hankkeen kokonaisrahoituksen tulee olla kunnossa.
  • Rahoitettavien yritysten toimipaikan tulee sijaita Itä-Suomen alueella. Itä-Suomen alue jakautuu Kuopion, Mikkelin ja Joensuun seudulle.

 

Jäikö jokin asia epäselväksi?

Ota yhteyttä asiantuntijoihin, jotka kertovat rahoituksesta lisää: rakennerahastot.fi

puhetta_rahasta_blogi_ely5henkilöstö

 

IMG_0445_edited2

Kirjoittajana Suvi Rautava, viestintäsuunnittelija, Mikkelin toimipisteestä. Suvi on visionääri, joka rakastaa kauniita asioita, luontoa ja kehittämistä. Suvin vahvinta osaamista on digiviestintä, some ja juridiikka.

 

 

2 vastausta artikkeliin “Sarja: Rahoitus tutuksi! OSA 1. Millä perusteella rahoitusta saa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s