Miten sitä rahaa saa yrityksen aloittamiseen?

Yleensä ajatus tekemisen sisällöstä on jo olemassa kun nousee esille se ensimmäinen kysymys ”mistä rahat yrityksen perustamiseen”. Yrittäjien tarinoiden takaa paljastuu usein aika luovia ratkaisuja, joista aika on kullannut kaiken epätoivon ja pettymykset. Tässä blogissa kerron muutaman tarinan lähipiiristä ja sen ulkopuolelta. Lopuksi kerron miten lähtisin etsimään omaa rahoituspolkuani.

Äidilläni oli kaksi veljeä, molemmat yrittäjän mentaliteetin, jos sellaista nyt voi olla, geeniperintönä saaneita. Veljesten tarina alkoi kaiken näköisillä kolttosilla mutta kun hypätään muutama vuosi lähemmäs täysi ikäisyyttä, niin tahto ansaita omaa rahaa pisti yrittämään. Ensimmäinen perheen ulkopuolelle tehty tulonhankinta oli viikonlopun lehtien jakelulla. Se tapahtui tietenkin pikku pakulla, klo 03-05.00 aamuisin. Ensimmäiset rahat kulutettiin turhuuksiin – niin kuin tapana oli, ja nautittiin vapaudesta.

Ammattikoulun jälkeen vanhempi veljistä jäi pitämään perheen huoltamotoimintaa ja nuorempi lähti 21 vuotiaana jatkamaan isänsä perustamaan kauppaa. 1970 –luvulla alkoi murros kyläkauppojen korvaantumisella lähimarketeilla. Elintaso oli parantunut ja Ihmisillä oli rahaa käytössä enemmän kuin koskaan. Kylän keskeltä ostettiin sisarusten yhteisvoimin kukkakauppakiinteistö ja baari, jossa oli kylkiäisenä iso tontti. Nuori kauppias oli ajan hermolla ja päätti rakentaa kylän ensimmäisen ”supermarketin”.

Pääomat olivat kiinni vanhoissa bisneksissä ja paikallinen OP tarvitsi takaajia, jotta ”valtavaan” investointiin voitiin lähteä. Takaajia löytyi kaikkiaan kuusi, jotka kaikki kiinnittivät käytännössä oman talonsa lainojen vakuudeksi. Epäonnistuminen ei ollut enää vaihtoehto. Rakentamisen aikaa pyöritettiin baaria, kukkakauppaa ja myymäläautoa. Kaikille riitti töitä ja lapset kasvoivat ”vapaasti” ilman murheita.
Marketin valmistuttua käyttöpääoma oli vielä kortilla, joten tavara liikkui tukun myöntämällä tavaraluotolla. Maksuaikatauluja sovittiin ja soviteltiin usein eri toimittajien kanssa.

Pikku hiljaa velat maksettiin, takaajia muistettiin joka joulu kukkalähetyksellä ja konjakilla ja auto (tipparellu) pakattiin lomamatkalle pohjoiseen. Nyt kun kirjoitan tätä niin tulee mieleeni, että nopeasti on vielä kerättävä ne tarinat ja nyanssit talteen ennen kuin ne kultaantuvat ja niistä jää rosoisuus pois.

puhetta_rahasta_blogi_ely4

Yritystoiminnan alkuvaiheessa riittää haasteita

Yrityksen alkuvaiheen rahoitus on joskus monimutkaista. Sen hankinta on usein haastavaa, jo pelkästään vaihtoehtojen runsauden takia. Edellisestä tarinan järjestelyistä on kulunut yli 40 v. Mutta siinä on ainakin yksi oppi: tukijat ja verkostot ovat yrittäjän tärkein resurssi. Ilman uskoa onnistumisesta ja tahtoa viedä asiat maaliin, on vaikea houkutella kumppaneita mukaan.

Nyt jos lähtisin yritystoimintaa harjoittamaan, ja lähtisin etsimään rahoitusta idealleni, aloittaisin uusyrityskeskuksesta. Sieltä kun saa parasta konkretiaa tarjoavaa yrityssparrausta – eli testataan siellä yritysidea. Samassa paikassa asiantuntijat auttavat laskemaan yrityksen aloittamiseen tarvittavan rahamäärän. OY:n perustamiseen ei osakepääoma vielä riitä, sen lisäksi tulee vielä rekisteröinti, pankki yms kuluja, jotka voivat tuntua pieneltä. Yrittäjäksi siirtymistä helpottaa starttiraha, jonka maksaa Te-toimisto uusyrityskeskuksen lausunnon jälkeen. Seuraavaksi heidän (UYK) kanssaan voi miettiä miten esim. puolen vuoden käyttöpääoma rahoitetaan.

Rahoitusta on tarjolla monipuolisesti

Finnveralla on hyviä rahoitustuotteita aloittavalle yrittäjälle. Heidän kanssaan kannattaa keskustella paljonko on mahdollista lainata henkilötakauksella ja paljonko vakuuksilla. Samoin kannattaa kääntyä heti alkuvaiheessa oman pankin yritysrahoituksesta vastaavien henkilöiden puoleen. Jos yritykseen tarvitaan alkuvaiheen investointeja ja kehittämistä, voidaan kääntyä ELY-keskuksen asiantuntijoiden puoleen. Yhteistyössä siihen rakennetaan hanke, jonka tavoitteena on suunnitelma, jota noudattamalla yritys saa tuotantonsa ja liiketoimintansa käyntiin. Näin yhdistämällä omaa pääomaa, lainarahaa ja hankerahaa voidaan yrityksen ensimmäiset vuodet toteuttaa hajautetulla riskillä.

Processed with VSCO with  preset

Nykyään on helpompaa lähteä yrittämään kuin 1970 –luvulla. Tänään riski halutaan jakaa, samoin kuin onnistuminen. Maailma on lähempänä kuin koskaan ja niin myös asiakkaat. Jos siis mietit rahoitusta yrityksellesi, niin älä mieti – avaa suusi ja etsi sinuun uskovat verkostot, jotka haluavat mahdollistaa onnistumisesi. Ole yhteydessä yritysten ystäviin; virkamiehiin, järjestöihin, elinkeinopalveluihin, toisiin yrittäjiin ja luo heistä verkostosi. Minä ainakin haluan istua sinun puolellasi.

 

JuhaHeikkinenblogipuhetarahasta2

Kirjoittajana Juha Heikkinen, asiantuntija, joka haluaa auttaa yritykset kannattavaan kasvuun ja kansainvälisyyteen. Juhan työpiste sijaitsee Kuopiossa.

 

2 vastausta artikkeliin “Miten sitä rahaa saa yrityksen aloittamiseen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s