Case: Enpros Oy

Juuso Aaltonen ja Jukka Karttunen Enpros Oy:ltä kirjoittavat, kuinka he ovat käyttäneet avuksi ELY:n rahoitusta yritysten ympäristöraportointia helpottavan ZeroWaste järjestelmän kehittämisessä. He ovat kehittäneet ympäristöraportointiohjelmistoa, vastaamaan laajenevaan yritysten tarpeeseen kerätä tietoa, analysoida sekä viestiä ulospäin ympäristön kuormittamiseen liittyvistä toimistaan kuten jätemääristä sekä veden ja energian käytöstä.

Enpros Juuso ja Jukka kuva2

Miksi yritysten kannattaa tehdä ympäristöraportointia?

Yrityksellä on lähtökohtaisesti koosta, toiminnasta, omistajuudesta sekä asiakkaista liittyviä syitä, mitkä motivoivat sitä raportoimaan ympäristöön liittyvästä kuormituksesta toiminnassaan. Mutta monesti unohtuu eräs tärkeä syy, ympäristöraportointi on samalla loistava keino tutkia yrityksessä kuluja aiheuttavia prosesseja ja etsiä niistä säästöjä.

Huomioitavaa raportoinnissa

Ympäristöraportointi on sisällöltään edelleenkin hyvin vapaasti yrityksen päätettävissä toteutuksen, laajuuden ja muodon osalta. Uskottavuutta sekä raportin antia kannattaa myös miettiä, julkaisussa oleva lause ”huomioimme ympäristön toiminnassamme” ei toteuta näitä ehtoja. Laajimman suosion saanut vastuullisuusraportoinnin standardi GRI (Global Reporting Initiative) antaa hyvän lähtökäsityksen mitä ja miten, yrityksen tulisi raportoida ympäristöön liittyvistä kuormituksista toiminnassaan.

Mutta mistä saada tieto ympäristövaikutuksistamme?

Kuinka ympäristöraportointi toteutetaan ja tieto kerätään? Useat toimipisteet, maantieteellinen hajanaisuus sekä monet toimijat aiheuttavat ensimmäisen haasteen. Toinen haaste tulee sitten hajanaisen tiedon kokoamisesta sekä sen saamisesta vertailtavaan ja analysoitavaan muotoon. Jos näistä on selvitty, ollaan tilanteessa, että Excelissä on kyllä tietoja mutta siitä massasta pitäisi pystyä esittämään oleellinen ja laskemaan olennaisilta osin esitettäviä arvoja kuten esim. Co2 päästöjä.

Enpros Juuso ja Jukka.121313131png

Samalla vähentyy kustannukset

Pienentyvät kustannukset toiminnassa ovat monesti unohdettu syy ympäristötiedon keräämiselle ja raportoinnille. Kun yritys raportoi ympäristönkuormittamisestaan, poikkeuksetta yrityksessä herää mielenkiinto tutustua näihin kuormitustekijöihin ja niiden syntyyn. Tässä kohtaa myyntikoulutuksen klisee toimii myös ympäristöraportoinnissa, ” Mitä et voi mitata, sitä et voi johtaa”. Esimerkiksi on kamalan vaikea sanoa, onko yrityksen toiminnassa syntynyt 50 tonnia sekajätettä paljon vai vähän vuodessa. Mutta lähtökohtaisesti seuraavana vuonna syntynyt 40 tonnia kyseistä jätejaetta tarkoittaa sen sijaan parempaa erilliskeräystä ja vähemmän jätekustannuksia.

Mutta onko ympäristötiedon kerääminen työlästä?

Nykyisin se voi olla toiminnasta ja kumppaneista riippuen jopa erittäin helppoa ja vaivatonta. Haasteena on tietysti saada tieto useilta toimijoilta helposti vertailtavaksi, tarkasteltavaksi, johdettavaksi sekä mielellään vielä kootuksi yhteen paikkaan. Tässä työssä apuna on Enpros Oy:n ZeroWaste ympäristöraportointijärjestelmän kaltainen helposti käyttöön otettava ja tarkoitukseen soveltuva ohjelmisto.

Enpros_puhettarahasta

Mitä ympäristöraportointijärjestelmät tekevät?

Tiivistettynä esimerkiksi ZeroWaste kerää jätteiden-, energian, – ja vedenkäytön kulutustiedot yhteen paikkaan useasta lähteestä.  Tästä tiedosta ohjelmisto tekee analysointia, päästölaskentaa ja tavoitteisiin vertailua sekä antaa esimerkiksi hälytyksiä liian pienillä painoilla tehdyistä jätteiden keräysvälineiden tyhjennyksistä. Asiakas saa näin helpon vaihtoehdon nähdä ympäristöraportoinnin tietonsa reaaliaikaisesti ja läpinäkyvyyden siihen, mistä yrityksen ympäristökuormitus syntyy ja mitkä ovat aiheutetun kuormituksen kustannukset.

ZeroWaste kehitetty ELY-keskuksen kehittämishankkeella

Ympäristöraportointijärjestelmän kehittäminen ei ole lähtökohtaisesti helppoa, halpaa eikä nopeaa. Syynä on useiden eri tietolähteiden huomioiminen sekä integraatioiden ja sisäänluku-toimintojen näihin sovittaminen taustalla tapahtuvia laskentoja ja analysointia varten. Tämä asettaa haasteet pienimmille yritykselle olla kehittämässä ja tuottamassa markkinoille palvelua, joka vastaisi nopeasti muuttuvan ympäristöraportoinnin vatimuksiin.

Kehitystyö sitoo suhteettoman paljon resursseja välittömästi ja näiden panostusten liiketoiminnallinen hyöty tulee vasta myöhemmin tulevaisuudessa. Tämä on haaste, jota joudutaan miettimään tulevaisuuden panostuksia pohtiessa jotka kuitenkin vievät ja kehittävät liiketoimintaa eteenpäin. Tarvittavan laaja kehitystyö siten ilman ELY:n kehitystuen kaltaista panostusta olisi ollut mahdotonta, vaarantamatta samalla tämänhetkistä liiketoimintaa. ZeroWaste kehityshanke on esimerkki siitä, miten sopivassa kohdassa tuettu yrityksen kehitystyö luo kauaskantoisen positiivisen kierteen. Enpros työllistää jatkossakin paikallisesti ja asiakasyritykset ZeroWasten avulla säästävät ympäristönresursseja tulevaisuudessa globaalisti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s