5 X viestintä

Kirjoittajana viestintäsuunnittelija Suvi Rautava

1. Panosta digiin

Tarvitseeko tätä edes perustella? Sosiaalisen median mainonta kasvoi Suomessa 39 prosenttia, kun mediamainonta ei kasvanut yhtään. (Markkinointi&Mainonta 7/2018) Hyvä markkinointikampanja voi hyödyntää monia eri kanavia, myös niitä perinteisiä, mutta tilastojen valossa digi on ainoa kasvava media. Piste.

Processed with VSCO with preset

2. Määrittele kohderyhmä niin tarkasti, että hirvittää

Ihmiset haluavat, että heille puhutaan henkilökohtaisesti. Määrittelemällä kohderyhmän todella tarkasti, päästään puhuttelemaan asiakkaita läheltä. Se taas on avain tehokkaaseen viestintään ja vaikuttavuuteen.

Kohderyhmän määrittely on erittäin tärkeää, kun mietitään mitä tahansa viestinnänstrategiaa. Yrityksen sisältä päin katsottuna, kohderyhmän määrittely saattaa olla haastavaa. Palveluita tai tuotteita saatetaan tarjota hyvin erilaiselle joukolle, ja kaikkia haluttaisiin palvella. Jos tarjoaa kaikkea kaikille, päätyy tilanteeseen, jossa ei tarjoa kenellekään mitään. Se jos mikä on hukkaan heitettyä viestintäpanosta.

Mieti ketkä oikeasti ostavat tai käyttävät palveluitasi. Jos kohderyhmäsi on esimerkiksi kotimaan matkailijat, mieti millaisia eri ryhmiä matkailijoiden sisällä on. Esimerkiksi: Kohderyhmä 1. laatutietoiset +60- pariskunnat, jotka arvostavat klassisuutta. Kohderyhmä 2. edullista ja helppoa matkailua arvostavat perheet, joille kelpaa perustaso jne.

Processed with VSCO with preset

3. Keskity muutamaan kanavaan täysillä, kuin moneen huonosti

Kanavien seuraajat eli asiakkaasi ovat koko ajan vaativampia. Valitse yrityksellesi some-kanavat huolella ja palvelemaan juuri sinun yritystäsi. Panosta mieluummin timanttiseen sisältöön ja sopivaan julkaisu tahtiin, kuin siihen, että haalit mahdollisimman paljon eri kanavia. Aloittavalle yrityksille suosittelisin korkeintaan kahta some-kanavaa.

Jos haluat näyttää toimintaa ja olet näppärä tekemään videoita, mene Youtubeen. Facebookin kautta tavoitat todella suuren joukon ihmisiä. Facebook on myös erittäin monipuolinen työkalu, jonka avulla voi jakaa tekstejä, kuvia, videoita. Jos työskentelet yrityksessä, jonka tulee olla ajanhermoilla, valitse kanavaksi Twitter. Snapchatissa pääset viestimään nopeasti videoiden muodossa. Vaihtoehtoja on lukemattomia.

4. Omat kuvat & ideat

Tee some-viestinnästä juuri oman näköistäsi. Hyvän julkaisun saattaa pilata netistä ladattu kuvapankkikuva, johon on jo aiemmin törmännyt internetissä. Asiakas arvostaa vaivannäköäsi ottaa omat kuvat!

Hyvien kuvien ottamiseen et tarvitse satojen eurojen maksavaa kameraa. Nykyaikaisilla älypuhelimilla saa todella hyvälaatuisia kuvia. Puhelimiin saa ladattu myös helppokäyttöisiä kuvanmuokkausohjelmia sovelluskaupasta. Rajaa kuva, lisää valotusta tai lisää filtteri.

Parhaat ja helppokäyttöisimmät ohjelmat mobiiliin ovat VSCO ja Snapceed.

5. Hanki osaamista

Kaikkea ei tarvitse, eikä pysty hallitsemaan itse. Apua markkinoinnin kehittämiseen voit hankkia, joko yrityksen ulkopuolelta tai sen sisältä. Itse suosittelisin hyödyntämään ihannetapauksessa molempia keinoja.

Yrityksen sisälle osaamista digitaalisen sisällön tuotantoon voi hankkia esimerkiksi uusien rekrytointien myötä, motivoimalla ja kouluttamalla omia osaajia. Rekrytoinneissa, oli työtehtävä mikä hyvänsä, on hyvä kysyä hakijalta, olisiko hän kiinnostunut yrityksen viestinnästä. Tällöin saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla, osaajan sekä apuvoimia viestintään.

Processed with VSCO with preset

Ennen kaikkea: Ole rohkea! Somessa vallitsee aika pitkälti kokeilemisen kulttuuri. Ole siis rohkea ja lähde toteuttamaan juuri yrityksesi viestintää somessa. Vain kokeilemalla voit tietää mikä toimii ja mikä ei.

 

IMG_0445_edited2

Kirjoittajana Suvi Rautava, uusin viestinnän vahvistus Mikkelin toimipisteestä. Suvi on visionääri, joka rakastaa kauniita asioita, luontoa ja kehittämistä. Suvin vahvinta osaamista on digiviestintä, some ja juridiikka.

 

3 vastausta artikkeliin “5 X viestintä

 1. Surullista mutta totta.

  Sosiaalinen media ei ole tuonut tälle planeetalle vielä mitään muuta kuin harmia, mutta se on tehty niin koukuttavaksi että siellä se markkinointi kannattaa tehdä.
  Se on sääli, koska on täysin somen syytä että nyky-yhteiskunnassa jonkun mutuun perustuva mielipide kilpailee ”totuuden” tittelistä aivan tutkitun faktatiedon kanssa. Se ei puolestaan mainontaan liity erityisen paljoa.

  Tykkää

  1. Kiitos Mikko kommentista. Totta, sosiaalisella medialla on myös kääntöpuolensa ja juuri tuo mainitsemasi, ei faktatietoon perustuva sanoma, leviää helposti eteenpäin. Lähdekritiikin arviointi nousee keskiöön. Terveisin, Suvi Rautava

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s